18 GENER
VIOLÈNCIA MASCLISTA. PREVENIR DES DE LA FAMÍLIA
>> INSCRIPCIÓ ALS TALLERS <<
La violència masclista continua sent un problema estructural arrelat a la nostra societat i arreu del món. En el taller explorarem aspectes clau per tal de comprendre, prevenir i actuar envers violències masclistes, especialment aquelles que es donen en les etapes de la infància i la joventut.
Al finalitzar el taller, a partir de l’ús de metodologies que facilitin la participació i l’intercanvi d’experiències i estratègies, haurem après a comprendre, prevenir i actuar envers les violències masclistes.
Amb l’objectiu de donar continuïtat al projecte iniciat l’any passat “Famílies Coeducadores, construint referents positius d’igualtat” i de reafirmar el nostre compromís contra les violències masclistes engegam la segona edició dels tallers. Creiem fermament en la importància de la família com a agent coeducador i de la necessitat de fomentar la coeducació com a eina de prevenció i eradicació de la violència masclista. Vos convidam també, com a associacions, a treballar aquest tema amb les famílies conjuntament amb el vostre centre
Es tracta d’un espai de trobada entre famílies on compartir experiències educatives que consta de quatre tallers gratuïts dirigits a qualsevol membre de la unitat familiar independentment del gènere, edat i vincle, que es faran a la seu de FAPA en dissabte de matí i horari de 10h a 13h, excepte dia 26 d’octubre, al Claustre de Sant Bonaventura. Simultàneament oferim un espai dirigit als infants amb activitats lúdiques coeducatives, per tal de facilitar la conciliació familiar i alhora fomentar la coeducació i trencament de mites i rols.
Les ponents també participaran d’una taula rodona, dia 22 de novembre, per aportar diferents mirades sobre les violències masclistes, i esperam comptar també amb les vostres veus.
- Estan dirigits a qualsevol membre de la família, independentment del gènere, edat i vincle, o a professionals interessats.
- Es poden inscriure independentment als tallers que vos interessin, o a tots ells.
- Són gratuïts i es realitzaran a la seu de FAPA, dissabtes matí, de 10h a 13h.
AQUESTS SÓN ELS TALLERS REALITZATS
28 SETEMBRE
EDUCAM DIFERENT A NINS I NINES? REVISAM PATRONS DE CRIANÇA
Educar diferent segons el gènere durant la infantesa i l’adolescència és quasi inevitable en la nostra societat, i les famílies tenim un paper crucial en aquest procés. A partir de teoria i dinàmiques grupals i participatives, al taller aprendrem per què la coeducació és important per a educar en igualtat a les nostres criatures.
Coneixerem conceptes clau de la igualtat de gènere i la seva relació amb la criança, analitzarem el paper de les famílies en l’educació dels infants i abordarem elements quotidians on es solen evidenciar les diferències de gènere.
Revisarem els els estereotips de gènere, els rols i els mandats de gènere i com es perpetuen i analitzarem l’impacte emocional i psicològic d’una criança basada en estereotips, les conseqüències del tracte diferencial en l’autoestima i el desenvolupament dels infants.
Veurem com, tot plegat, té efectes en el desenvolupament dels infants i en les dinàmiques internes de les famílies. Per tal de prevenir i/o revertir patrons de criança tradicionals, us proporcionarem estratègies per a una criança igualitària.
26 OCTUBRE
EL NOU ROSTRE DEL MASCLISME. DESXIFRANT VIOLÈNCIES MASCLISTES DIGITALS
ATENCIÓ – NOVA UBICACIÓ DEL TALLER
CLAUSTRE SANT BONAVENTURA
Carrer Fra Joan Garau, 2, Llucmajor
En els darrers anys, s’ha observat un preocupant augment de la violència masclista entre menors d’edat, especialment a través de les tecnologies. Les xarxes socials i altres espais virtuals s’han convertit en escenaris on la misogínia i el rebuig al feminisme prenen força, afectant de manera significativa la percepció d’infants i adolescents. Aquesta realitat posa de manifest la necessitat urgent de dotar les famílies d’eines per entendre i combatre aquestes noves formes de violència.
Aquest taller s’adreça a famílies i professionals preocupades per l’impacte de la misogínia digital en infants i adolescents. Explorarem l’emergent fenomen de la “manosfera” i la regressió antifeminista que es manifesta a les xarxes. Descobrirem les dinàmiques de la misogínia digital, oferint-vos coneixements per identificar aquestes formes de violència i protegir les generacions més joves. A través de quatre mòduls, abordarem els conceptes clau per identificar i comprendre les formes de violència masclista en l’àmbit digital, explorarem els impactes sobre els menors i proporcionarem estratègies efectives per educar i crear referents positius en l’àmbit digital.
22 NOVEMBRE – DEBAT OBERT PER A UNA TRANSFORMACIÓ SOCIAL
ESTRATÈGIES CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES
Les ponents dels tallers participen en aquesta taula rodona, amb la qual vos oferim un espai de debat i d’intercanvi de perspectives sobre l’abordatge de les violències masclistes des de les diferents mirades que plantejam als tallers: la diversitat, les noves masculinitats, la prevenció en l’àmbit familiar i digital.
23 NOVEMBRE
HE DE CANVIAR LA MANERA D’EDUCAR EL MEU FILL?
REPENSEM LA MASCULINITAT
Els homes hauríem de tenir un paper central en la prevenció i abordatge de la violència masclista, entre d’altres motius perquè els homes també hi perdem molt. Però, per què?
Utilitzarem teoria i dinàmiques interactives dirigides a repensar el concepte de masculinitat hegemònica, oferint eines per a desaprendre mandats de gènere limitants i per a educar nins i joves en valors que els permetin desenvolupar-se plenament, com la gestió emocional, la comunicació no violenta i el respecte.
Es proposaran alternatives per al canvi que pretenen donar una petita passa per avançar cap a una societat més justa on les persones puguin construir-se i relacionar-se lliurement.