«

»

ag. 16 2017

L’abandonament escolar prematur a les nostres illes: un problema que no es soluciona

   FAPA Mallorca vol expressar la seva preocupació per les dades publicades en relació a l’abandonament escolar prematur a les nostres illes. Així, aquesta dada es va situar en el 26,6%, vuit punts per sobre de la mitjana de l’Estat. Tot i que aquesta dada és millor que la comparativa del curs anterior, també ho és la dada referent al percentatge a l’Estat amb una davallada encara més important. Per tant, no només la nostra comunitat es situa a la cua de l’estat sinó que no aconsegueix millorar els resultats amb el mateix ritme que la resta de comunitats. A aquesta preocupant dada l’hem de sumar que no és nova, sinó que es manté constant al llarg dels darrers anys i que si la comparem amb la comunitat autònoma amb «millor» resultat com és el cas del País Basc, amb un 7,4 % podem observar que la nostra xifra triplica la seva i, per tant, és preocupant no només la dada sinó també la distància entre un i l’altre. Hem de recordar que quan parlem d’abandonament escolar prematur estem parlant de la proporció de persones entre 18 i 24 anys que no s’han titulat a FP, ni Batxillerat, ni segueixen cap tipus de formació i que només comptem, per tant, en el millor dels casos amb el graduat d’Educació Secundària Obligatòria, la titulació més bàsica del nostre sistema educatiu.

És obvi que aquestes dades són producte de molts de factors, alguns propis del sistema educatiu, altres de la nostra societat i altres del sistema global en el que ens trobem i, per tant, cap solució serà efectiva sinó s’aborda de manera integral i coordinada. Ara fa un any aproximadament la Conselleria d’Educació va publicar El document “Cap a l’èxit educatiu” amb l’objectiu de millorar els resultats educatius i reduir les taxes de fracàs escolar i d’abandonament primerenc dels estudis dels alumnes de les Illes Balears, i simultàniament iniciar la reorientació del sistema educatiu cap a un model d’èxit basat en la combinació d’equitat i qualitat. Ja sabem que només en un curs acadèmic és impossible revertir la situació en la que ens trobem però també és cert que s’ha parlat poc d’aquest document, de la seva implementació conjunta al llarg d’aquest curs, de la seva avaluació inicial o de la voluntat explícita d’implicar i comprometre tota la comunitat educativa i la societat en general en aquesta tasca de millora. Per tant, una de les nostres reclamacions seria que la Conselleria donés uns primers comptes dels objectius proposats i dels canvis que hagi sofert aquest document a llarg d’aquest curs en topar-se amb la realitat del nostre sistema.

Creiem que davant de les dades que hem pogut conèixer no ens queda altra opció que dedicar tots els esforços necessaris a capgirar aquesta situació perquè no només és un problema del sistema educatiu sinó que és un problema de tota la societat. Així, la nostra Federació sempre ha mostrat la seva voluntat de fer aquesta tasca però també de reclamar que l’Administració faci tot l’esforç que pugui i que es tradueixi aquest esforç en una millora dels pressuposts destinats a Educació perquè si no és així gran part dels projectes i de les accions que podrien millorar el nostre sistema no es podran dur a terme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>