La situació és insostenible, cal fugir de la comoditat i actuar.
Motius ens sobren: les retallades que hem patit i que es mantenen, el desgast que estan produint als centres i als docents, la prepotència i manca de respecte de l’administració que no escolta les comunitats educatives, que no ens permet en molts de casos exercir el nostre dret de reunió, les promeses incomplertes, els deutes astronòmics amb els centres o els diners públics d’Educació que s’han destinats per concertar centres que segreguen per sexe o pel suport de televisions…
Aquest escenari ens fa veure que l’Educació no està entre les prioritats del govern actual i que aprofiten la crisi com a excusa per a poder dur endavant una contrareforma unilateral de l’Educació, reduint el nostre dret de participació a simples espectadors, transformant el Consell Escolar en un òrgan consultiu sense cap poder de decisió, per exemple.
Per tot això s’ha convocat a tot l’estat el 25A – TANCATS PER REFORMA EDUCATIVA. Que sigui un èxit a Mallorca és feina de tots nosaltres.
L’acció és una continuació del 28N “TANCAT PER RETALLADES, OBERT PER EDUCACIÓ”. Cal que les comunitats educatives reprenguem el contacte i contagiem el nostre interès per la situació a la resta de companys. Famílies, alumnes, docents i no docents hem d’agafar el bou per les banyes i fer pinya per tenir alguna oportunitat davant les greus amenaces que se’ns presenten pel curs que ve.
Però hi ha altres amenaces a més de la LOMCE: el Decret de tractament integral de llengües i els Avantprojectes de la Llei de convivència i de la Llei de símbols, són tres normes autonòmiques pendents d’implantació pel curs que ve, que són un avançament molt preocupant. Aquesta normativa, a més de no ser prioritària, de no tenir assignació de recursos per engegar-la i de perseguir únicament uns objectius partidistes, és un intent d’obligar al conjunt de la comunitat educativa a fer el que volen a “cop de xiulet”.
La participació de tothom és important, però el paper de les APIMA és principal perquè probablement som l’element subversiu sobre el qual l’administració NO TÉ CAP CAPACITAT DE COACCIÓ. Què més ens poden fer? El nostre paper, per exemple, és cabdal a l’hora de comprometre l’ús de les instal·lacions del centre, ja que TENIM DRET a fer-ne ús per aquests tipus d’accions que estan dins les finalitats de les nostres associacions, com ara: fomentar la participació de les famílies en tot el que tingui a veure amb la qualitat de l’educació i que més directe hi ha que parlar de la normativa que ens afectarà al dia a dia en futur pròxim.
En coordinació amb la Plataforma CRIDA, hem elaborat un material que dóna accés a alumnes, famílies, docents i no docents als darrers esborranys de la normativa i material d’anàlisi: http://webs.ono.com/25a. Per facilitar-vos l’organització del 25A, a la pàgina web hi ha una proposta de guió perquè la valoreu la comissió organitzadora.
Estam convençuts de que també és possible treballar en positiu davant aquest escenari tan obscur i això les APIMA ho hem de transmetre a les assemblees, a més del caire informatiu i de protesta de la jornada. Hi ha centres que ho han demostrat. Només cal tenir clar el que volem, ser conscients de les nostres forces i saber que no comptem amb ningú més que nosaltres mateixos.
Al 28N algunes comunitats davant el panorama es varen demanar I ARA QUÈ?Aquestes comunitats es varen plantejar accions directes sobre “quina educació volien” o sobre “la recerca d’alternatives a les mancances que havien produït les retallades” i en pocs mesos han fet realitat alguns projectes.
Amb aquest esperit constructiu us proposam que us plantegeu a l’assemblea 4 o 5 propostes concretes per a millorar el centre i/o l’educació dels nostres fills/es. El repte serà després fer-ho realitat entre tots. D’aquestes propostes, si ens les feu arribar, en faríem un recull per compartir.
Les persones que formam part de la Junta directiva de FAPA Mallorca estam convençudes que el potencial de les APIMA és molt gran i que amb el treball de TOTS podem arribem on ens proposem. Si teniu qualsevol dubte estam a la vostra disposició, volem compartir amb cada associació problemes i satisfaccions.
No ens podem permetre el luxe de no actuar, és la nostra responsabilitat com a membres de la comunitat educativa reclamar els nostres drets i participar en la construcció del model educatiu que volem.