«

»

maig 16 2017

Ajuts de menjador curs 2017-18

La Conselleria d’Educació ha fet públiques les característiques la nova convocatòria d’ajuts de menjador pel curs 2017-18, sobre la qual volem donar la nostra opinió.

Volem destacar que alguns dels canvis realitzats els consideram positius, com la consolidació del canvi de sistema amb el què les famílies podem saber si hem estat beneficiàries d’aquest ajut o nom. Això ens facilita la programació de les despeses familiars i no haver de dependre de pagaments, que normalment es retardaven enormement, per poder fer front a les despeses de menjador. Igualment, la consolidació d’una dotació econòmica de 2.100.000€ es pot considerar un fet positiu, tot i que ja hem fet arribar a la Conselleria d’Educació la nostra  intenció de reclamar un augment d’aquesta quantitat per a la propera convocatòria. L’esforç econòmic de l’Administració ha estat important, però això no vol dir que totes les necessitats estiguin cobertes. També podem valorar positivament el fet que s’implementin mesures tècniques per garantir que les rendes més baixes o que diferents models de família, com les monoparentals, puguin tenir un accés real a aquests ajuts, com ja es va demanar a l’anterior convocatòria.

Això sí, no tot és positiu. Per una banda, continuam demanant a l’Administració que faci més participatiu el procés d’elaboració de les seves normes, especialment en aquells aspectes que afecten tan directament a les famílies. És imprescindible tenir l’informació amb el temps suficient per poder-la valorar i poguem aportar les nostres impressions i opinions. Aquesta forma d’actuar per part de l’Administració ens relega a la posició d’espectadors passius de les decisions que ens afecten. Això, no és el que varem acordar a l’inici d’aquesta legislatura.

Així, desprès de ser informats ens plantegem la conceptualització d’aquestes ajudes. Si realment responen a la necessitat de poder fer efectiva la conciliació de la vida laboral dels pares i mares amb la vida familiar, perquè fixar un sostre de renda fixe segons la taxa de risc de pobresa i exclusió social? Aquestes situacions no estan ateses per la Conselleria de Benestar Social?

Per una altra banda, no compartim la idea de fixar un sostre de renda fixe sinó de valorar realment les necessitats individuals. Fixar una quantitat utilitzant uns paràmetres institucionals sobre la pobresa que no sabem ben bé d’on sorgeix, però que no es corresponen amb la realitat econòmica de la nostra vida diària, del nostres lloguers, de la nostra despesa familiar real en un territori com el nostre, on els salaris no pugen en el mateix nivell que les despeses que hem de realitzar ens pot plantejar el dubte que potser hi ha alguna família que tot i que nominalment té una quantitat de renda determinada les seves necessitats siguin iguals que qualsevol família beneficiària d’aquest ajut. Segons la convocatòria, deixem fora a famílies que no podran sol·licitar  l’ajut de menjador. Aquests ajuts han d’arribar a qui les necessita, però no hem d’oblidar a les classes mitjanes que quedaran fora de la convocatòria i sempre són les grans oblidades en els ajuts. El procés s’ha de regular segons les sol·licituds però no hem de limitar la seva participació.

Per això, continuem reclamant que els ajuts no es converteixin en una substitució de la intervenció dels serveis socials i que sempre han d’arribar a aquells que ho necessiten i que, si això no passa, es posin els mecanismes, tant administratius com econòmics per solucionar aquesta situació.

1 ping

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>