Dia 25 de maig comença un curs MOOC (1), on line i gratuït, que forma part del pla de formació “Capacitació en matèria de Seguretat TIC per a pares, mares, tutors i educadors de menors d’edat”, engegat per Red.es (entitat pública adscrita al Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme) amb la col·laboració de COAPA Balears.
(1) MOOC – Massive Open Online Cours – Curs Online Obert
Dates de la convocatòria
- Inscripcions alumnat: fins el 24 de maig de 2015 [ Registre inscripcions ]
- Inici del curs: 25 de maig de 2015
- Fi del curs: 06 de juliol de 2015
- Durada: 6 setmanes | 30 hores lectives
>> Accés al curs: SEGURETAT TIC I MENORS D’EDAT <<
Informació sobre el curs
Per a les noves generacions, nascudes en l’era d’Internet i les xarxes socials, les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) formen part de la seva vida quotidiana, la qual cosa ha generat un canvi en les formes de comunicació i de relació entre les persones; beneficiant-se dels innombrables avantatges que comporta: informació al seu abast, possibilitat de comunicació amb les seves amistats, oci a través de vídeos, música, jocs, etc.
Encara que són indubtables els beneficis i oportunitats que ofereixen aquestes eines, hem de ser conscients que també comporten riscos i perills, sobretot en els menors d’edat, que accedeixen des de molt petits al món digital, les xarxes socials, els telèfons mòbils o les seves aplicacions.
La tasca de pares, mares, tutors i educadors és un factor clau i primordial en el diagnòstic, prevenció i actuació davant aquestes situacions, havent d’acompanyar als seus menors en l’ús responsable de les TIC i Internet.
El curs “Seguretat TIC i menors d’edat” es planteja amb l’objectiu de que pares, mares, tutors i educadors coneguin i interioritzin els diferents riscos als quals es poden enfrontar els menors d’edat, en el seu ús quotidià de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
Els continguts d’aquest curs online es presenten en objectes d’aprenentatge multimèdia, a través de seqüències que aborden els riscos TIC d’una forma pràctica i amena, basades en casos/situacions, tant en l’àmbit familiar com en l’escolar. A més, els participants disposaran de múltiples materials i recursos (unitats didàctiques, jocs/activitats per a la llar, monogràfics, etc.), i tindran l’oportunitat de compartir de forma col·laborativa experiències i activitats usant eines i aplicacions 2.0.
Temes del curs
- Tema 1: Ciberassetjament escolar (ciberbullying)
- Tema 2: Grooming
- Tema 3: Sexting
- Tema 4: Gestió de la privadesa i identitat digital
- Tema 5: Suplantació d’identitat
- Tema 6: Comunitats perilloses en línia
- Tema 7: Tecnoadiccions
- Tema 8: Protecció: virus i fraus
- Tema 9: Netiqueta: comportament en línia
- Tema 10: Accés a continguts inadequats
- Tema 11: Mediació parental
Metodologia
El curs es desenvolupa sota una metodologia d’autoestudi, en la qual els participants durant 6 setmanes podran accedir des de l’inici a tots els temes, disposant d’un calendari recomanat per a l’estudi. Cada tema compta amb una guia d’estudi, així com amb un vídeo de presentació, el contingut multimèdia (objecte d’aprenentatge sobre cada risc TIC), materials complementaris i un qüestionari d’autoavaluació.
Durant el curs l’estudiant haurà de realitzar activitats pràctiques orientades a compartir experiències i coneixements (aprenentatge col·laboratiu), a través de les eines de la plataforma i les xarxes socials.
2 pings