Dins de l’àmbit de la comunitat educativa una de les reclamacions històriques de la nostra federació ha estat la de la participació en la presa de decisions dels gestors polítics de l’administració educativa i d’aquells àmbits que influeixen en la vida dels nostres fills i filles. Per això la figura institucional del Consell Escolar com un òrgan de participació representatiu de la comunitat educativa figurava dins del llistat de reivindicacions que creiem necessàries per poder realitzar aquesta participació.
Quan parlem de Consell Escolar parlem dels que trobem a les escoles i que reivindiquem que tornin a ser vertaders òrgans de participació i no simples òrgans consultius tal com estructura la LOMCE. També parlem del CEIB com el màxim òrgan de representació de la comunitat educativa a l’àmbit autonòmic, com un possible parlament educatiu (en paraules del conseller d’educació) i reivindiquem que quan aquest òrgan realitza informes que posen en qüestió les polítiques dutes a terme per part de la Conselleria d’Educació siguin escoltats i no obviats com ja ha passat algunes vegades durant aquesta mateixa legislatura.
També parlem del Consell Escolar de Mallorca com un òrgan necessari per poder vertebrar propostes coherents a nivell territorial insular i amb un paper clau en el procés de zonificació i de vertebració de l’oferta educativa en un àmbit supramunicipal i per això reclamem que les seves propostes siguin escoltades i que, per això, sigui tractat amb el respecte que mereix aquest òrgan en temes com poder tenir accés a dades actualitzades de la situació actual del sistema educatiu.
Finalment també parlem de l’àmbit municipal i, per una banda, reclamem la constitució dels Consells Escolars municipals en aquells pobles que encara no el tenen o no es troba en funcionament, però per una altra banda també reclamem que siguin realment operatius i és en aquest punt on volem posar de relleu la situació en la que es troba el Consell Escolar municipal de Palma. Palma és la principal ciutat de les Balears i, per tant, és el municipi on trobem més població escolar, més infraestructures escolars i una de les problemàtiques més complicades en relació a la planificació escolar.
Com ja és conegut l’administració municipal, l’Ajuntament de Palma, té unes competències limitades en temes educatius però una de les que té assignades el Consell Escolar de Palma és la de poder opinar i informar en relació a la zonificació escolar del nostre municipi. A iniciativa de diversos membres d’aquest òrgan, un d’ells els nostres representants de la Federació, es va instar a dur a terme aquesta competència i, per tant, a participar del procés de disseny de la zonificació escolar a la nostra ciutat. Però, com hem pogut observar durant el darrer any una cosa són les paraules i una altra són els fets i malgrat tots els nostres esforços la participació no s’ha transformat en una realitat efectiva. Ni ha estat possible el debat previ en relació a les propostes de la Conselleria d’Educació, ni ha estat possible la modificació o discussió de la proposta finalment presentada. Ineptitud o intencionalitat de qui és al capdavant? Sols un detall, per no tenir, el Consell Escolar Municipal de Palma ni té espai, ni tan sols s’anomena a la web de l’ajuntament. Visibilitat 0,0%
Per tot això, no ens cansarem de reivindicar el paper de la participació però sempre entesa com tenir un espai per poder participar però també com el fet que aquesta participació es pugui traduir en canvis reals i no només en pantomimes que justifiquen la paraula participació en la boca dels nostres representants polítics.
LA JUNTA DIRECTIVA