«

»

febr. 28 2018

El pla de la infància i adolescència: comença la feina però s’ha de fer correctament i amb possibilitats reals d’implementació

FAPA Mallorca vol reflexionar sobre la seva participació a l’inici de la creació del Pla de la Infància i l’adolescència 2018-24 per part de l’Ajuntament de Palma. Per una banda volem manifestar la nostra satisfacció pel fet que la ciutat de Palma cregui necessari l’existència d’aquest pla. Molts de municipis arreu de l’estat ja el tenen i és l’eina bàsica per entendre què es vol aconseguir a nivell municipal en relació a la població infantil i juvenil, quin tipus de ciutat es vol aconseguir tenir i quines mesures s’han de posar en pràctica, dins de les competències dels ajuntaments, per poder arribar a aquest objectiu. Sense l’existència d’un pla que marqui les diferents accions moltes vegades el que podem trobar són accions aïllades, que poden millorar un àmbit concret, però que queden desconnectades de l’acció global i, per tant, perden part de la seva eficàcia. Aquest pla, una vegada aconseguit, seria l’eix vertebrador de totes aquestes accions, fent-les més eficaces i útils. Per poder fer aquest pla també volem posar de relleu que s’ha volgut contar amb la participació dels diferents agents socials que formem part de la vida de la nostra ciutat i que actuen en l’àmbit de la infància i l’adolescència, organitzant unes primeres sessions on s’han pogut mostrar inquietuds, idees i plantejaments des de les persones i associacions que treballen directament amb aquest tema. Per tant, en principi, les bases de construcció pareixen realistes perquè parteixen de les persones que es troben en el terreny, que es troben amb allò que realment passa i no per persones que es troben a un despatx i que, moltes vegades, no tenen aquest contacte directe i necessari.

Però, per altra banda, també ens trobem amb una sèrie d’interrogants negatius. Primer de tot el propi títol del pla que ens emplaça a la propera legislatura. El darrer any de funcionament de qualsevol govern no sol ser el millor moment per pensar plans de coordinació d’actuacions, de propostes de futur realitzades, sinó que, de manera habitual, això és el que s’hauria de fer a l’inici de qualsevol legislatura i que, per ventura, hagués tingut un millor resultat en relació a la infància quan parlem d’actuacions a la ciutat de Palma. En el cas de que arribi a aprovar-se aquest pla director restarà al lliure arbitri del següent equip de govern municipal si no existeix un vertader consens polític en les seves mesures i en les actuacions necessàries per aconseguir els seus objectius. I, per desgràcia, tenim molts d’exemples que ens indiquen que aquest consens serà molt difícil aconseguir-ho i que, esperem no sigui el cas, aquest pla acabarà a un calaix i no es tindrà en consideració.

En segon terme hem de recordar que l’Ajuntament de Palma vol aconseguir el distintiu que atorga UNICEF de Ciutat amiga de la Infància i un dels requisits és l’existència d’un pla específic en relació a la infància i l’adolescència. Hi ha vegades on ens trobem l’existència d’un fet, com seria en aquest cas voler aconseguir aquest segell, que motiva i esperona a fer accions que resulten beneficioses per a la ciutadania, però també ens trobem que per ventura podria passar que allò que es vol aconseguir és tenir el pla no posar-ho en pràctica, perquè el requisit és la seva existència no la seva aplicació real. Esperem que no sigui el cas i, per tant, confiem en que allò que es proposi tingui pressupost suficient, eines administratives adequades i es pugui dur a la pràctica efectiva.

En tercer terme només recordar que les diferents organitzacions que hem participat en aquestes primeres sessions hem tingut molts de punts en comú en relació a l’anàlisi dels problemes i de les seves possibles situacions: la manca d’espais adequats, la inseguretat de conciliar infants i trànsit a la ciutat, la necessitat de fer una ciutat atractiva no només per a la gent que ens visita, etc., però també en qüestions de tipus polític i administratiu: la dificultat de dur a terme qualsevol iniciativa per traves administratives, la manca d’agilitat en la presa de decisions o la incapacitat de coordinació entre administracions públiques i dins d’una mateixa administració entre les diferents àrees o la inexistència de canals reals de participació ciutadana en la presa de decisions que ens afecten. Per tant, també volem expressar la nostra por en relació a que una bona iniciativa després no es pugui posar en pràctica per aquesta manca de col·laboració i coordinació i, òbviament també volem recordar que les decisions de l’administració han de ser coherents amb les necessitats de la ciutadania i amb les seves reclamacions i que les decisions unilaterals no solen ser bones idees.

Per aquest motiu volem recordar que en la mateixa setmana que ens conviden a participar en aquest pla també ens han comunicat que la pròpia administració municipal ha decidit tancar un espai cultural i educatiu com és la biblioteca del Molinar, traslladant-la a un altre espai on la dificultat per continuar duent a terme el projecte pedagògic en relació a la lectura serà màxima i, tot això, sense tenir en consideració la veu dels veïnats i de la comunitat educativa. Esperem que la redacció d’aquest pla ens pugui evitar haver de sentir decisions unilaterals com aquesta que enlloc de fer més propera una ciutat amiga de la infància fan just el contrari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>