FAPA Mallorca ha conegut les dades referents al programa Alter 2016/17 i les previsions en referència al curs vinent. El programa Alter ofereix unes accions extraordinàries i alternatives a l’alumnat d’entre 14 i 16 anys que pateix problemes d’adaptació al sistema educatiu ordinari. Aquestes accions solen consistir en la col·laboració entre empreses i els centres educatius per poder realitzar una escolarització parcial (només alguns dies de la setmana) i una inserció laboral la resta de dies. Hem de recordar que a les nostres illes patim una situació en la que paraules com fracàs escolar ens resulten preocupants. Tenim una molt baixa taxa de persones amb estudis terciaris, una taxa inferior a la de qualsevol altra comunitat autònoma en relació a l’alumnat de 15 anys que estudien o del número de joves de 18 anys que en aquesta edat encara es continuen formant. Som ben conscients que l’explicació d’aquestes dades és ben complexa i no només depèn d’un únic factor. Sense ser exhaustius podem esmentar el tipus de mercat laboral existent a les Balears, que permet accedir a llocs de feina sense qualificació de manera relativament fàcil, el prestigi social de l’educació, la inversió educativa, les metodologies d’ensenyament i les alternatives educatives existents. Alguns d’aquests factors poden ser influenciats de manera directa per l’administració educativa i altres necessiten de la intervenció del conjunt de la societat per poder canviar. Per això, des de la nostra Federació reclamem que per poder fer polítiques educatives que canviïn aquesta dinàmica negativa, que donin noves oportunitats a aquells alumnes que si no les poguessin tenir abandonarien el sistema educativa i que facin possible aconseguir els objectius que el propi govern té en relació a l’educació, és necessari l’augment dels pressuposts educatius i la implicació de les diferents administracions que participen en el procés educatiu.
Per això, valorem de manera positiva que una de les línies que està seguint la Conselleria sigui la de potenciar aquest tipus de programes que, a més d’intentar reintegrar a alumnes dins del sistema educatiu, també dona la possibilitat d’aconseguir una inserció laboral amb garanties a una part dels seus usuaris i, en definitiva, obri nous camins allà on el sistema no els preveia.
Així i tot, també demanem que es continuï en aquest camí, que es parli amb els Ajuntaments per poder tenir programes com el PISE, que van en la mateixa direcció, que s’inverteixi i es dignifiqui la Formació professional bàsica, una de les altres vies que té el sistema per qualificar professionalment als alumnes i donar-los oportunitats en el món de la formació professional i que, en definitiva, s’aconsegueixen els recursos necessaris per poder oferir tot allò que sigui necessari per aconseguir l’objectiu de l’èxit escolar.