«

»

des. 02 2017

Els canvis necessiten temps, reflexió i arguments pedagògics, no falta de debat, presses i arguments tècnics

Aquesta setmana la Conselleria d’Educació va convocar a diferents col·lectius, entre ells la nostra federació per exposar-nos la possibilitat d’avançar les proves extraordinàries de 2n. de Batxillerat al mes de juny i les proves PBAU de la convocatòria del mes de setembre al mes de juliol. Hem de recordar que el curs passat es va presentar una proposta de modificació del calendari escolar on s’incloïa aquesta mateixa proposta a la comissió assessora del calendari escolar, on la nostra federació es troba representada, i va ser rebutjada per la quasi unanimitat dels seus membres. En molt poc temps ens hem trobat amb una nova proposta en aquest sentit i amb molts pocs arguments afegits als que ja es varen donar. Per aquest motiu, la nostra federació, en una posició conjunta amb les federacions de les altres illes, ha traslladat la nostra oposició a aquest canvi. Hem pogut escoltar arguments de tipus administratiu, arguments on es mostra la inadequació del nostre calendari escolar al calendari europeu, de com molts comunitats autònomes estudien fer aquest canvi (tot i que encara ara la majoria opten per la via actual) o que els resultats serien millors, tot i que no es pot presentar cap estudi al respecte i les úniques dades recollides a comunitats on s’ha fet el canvi no pot demostrar aquesta millora. A més, a la darrera reunió del consell escolar del calendari escolar es va proposar la realització d’una enquesta entre l’alumnat per tenir una percepció real de la seva opinió. Aquesta enquesta no s’ha realitzat.

Els processos, i més en l’àmbit educatiu, han de menester un temps i si el canvi proposat és la millor opció ens acabaran aportant arguments convincents però quan ens pot parèixer que existeixen pressions, basades en la insistència, ens pot generar una certa desconfiança.

Podem esmentar també que se’ns ha comentat que les nostres federacions no eren les úniques que no veien clar aquest canvi i des de l’àmbit sindical, patronal o directiu també havia veus que no mostraven el seu acord i, per aquest motiu, creiem evident que si es cerca el consens de la comunitat educativa, el període de reflexió i argumentació ha de continuar. Pel que ens han fet arribar membres d’aquests altres col·lectius els seus arguments eren similars als nostres i especialment compartida era la preocupació per fer aquest canvi dins d’aquest mateix curs acadèmic, amb la planificació escolar ja feta i sense consultar de manera exhaustiva l’opinió de l’alumnat.

Hem de recordar que un dels objectius de la nostra federació és la millora del sistema educatiu i això inclou, com no podria ser d’una altre manera, la millora dels resultats acadèmics. Si es planteja un canvi, de manera sobtada, pel mateix curs acadèmic, d’una forma relativament improvisada, sense tenir molt clar quin és l’objectiu final sinó per solucionar un problema immediat, ens trobem, segons el nostre parer, amb una mesura que hauria de ser més meditada i, òbviament, argumentada. Quan parlem dels resultats acadèmics ens agradaria tenir la seguretat que un avançament de les dates de l’avaluació extraordinària suposessin una millora en el número d’aprovats de segon de Batxillerat però, la nostra experiència ens indica que poder dedicar temps a estudiar una assignatura pot ser profitós per a molts d’alumnes i, tot i que també podem acceptar que hi ha alumnes que tenir més fresc el temari de l’assignatura també pot ser bo per als seus resultats. Allò que ens agradaria seria que aquest fos el debat real, que es pogués valorar amb bons arguments i dades reals què és millor per als alumnes de segon de Batxillerat i com aconseguir que titulin el major número possible i no si el plaç administratiu de tria de carreres interfereix amb el nostre calendari escolar o no. Amb aquest plantejament arribaríem al debat pedagògic de resultats, de tipus d’avaluació, de temaris i de currículums que, per ventura, és el que necessita el nostre sistema educatiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>