FAPA Mallorca ha conegut per informacions de premsa el darrer esborrany d’avantprojecte de llei agrària i com a un dels seus articles s’establirà que les administracions públiques han de valorar en la contractació pública de subministraments de productes alimentaris, entre d’altres aspectes, els socials, els ambientals i els de qualitat diferenciada. Aquest projecte pareix que es troba lluny del nostre àmbit d’actuació, l’àmbit educatiu, però res més lluny de la realitat perquè, com és obvi, les escoletes municipals que depenen de l’administració pública i els centres educatius en la seva gestió del sistema de menjador escolar també es veuran afectades.
La nostra federació sempre ha manifestat la idea de com el menjador escolar és un dels elements importants del sistema educatiu i no només un servei complementari més. El menjador és un espai de relació humana i, per tant, un espai d’aprenentatge social dels nostres fills i filles, de convivència i de companyonia, però també és un espai d’aprenentatge d’aspectes de la nostra identitat, com són la salut i l’alimentació, de la nostra relació amb el menjar i de com si no aconseguim una relació correcta amb l’alimentació podem tenir problemes. Per tot això, hem posat de relleu la necessitat de que el menjar sigui de qualitat, que sigui adequat a les necessitats dels nostres fills i filles, però també que el menjar és relacioni amb l’entorn en el que vivim, que sigui en la mesura d’allò possible, un menjar de proximitat, que serveixi com un element de vinculació amb la realitat que ens envolta i amb la seva història. Per tant, en aquest aspecte valorem positivament que es puguin establir criteris ecològics, de proximitat, de temporada, de sostenibilitat en compres dels serveis de menjador. Però també reclamem que quan aquests criteris es posin en marxa de forma generalitzada no es vegin afectades les famílies. Una de les nostres preocupacions bàsiques en relació als serveis de menjador és que puguin ser accessibles de manera real a totes les famílies que així ho necessitin. Per aquest motiu, les ajudes de menjador són imprescindibles per a molts d’infants i si per motius tan positius com la millora de la qualitat alimentària els serveis de menjador han d’incrementar el seu preu per garantir la seva sostenibilitat, les ajudes s’han d’incrementar de manera proporcional i, òbviament, han d’arribar a totes les famílies que així ho necessitin.
Recordem també que a dia d’avui no tots els centres escolars de les nostres illes disposen del servei de menjador i aquesta mancança és especialment greu en l’etapa de l’educació secundària quan els nostres fills i filles, moltes vegades, comencen una relació no sempre positiva amb el menjar. Valorem positivament que l’Administració faci esforços per incrementar el número de centres que ofereixen aquest servei però també l’encoratjam a no només continuar en aquest esforç sinó a incrementar-lo, fent les inversions necessàries en adequació d’infraestructures als centres que així ho hagin de menester i posant facilitats a les famílies per poder accedir al servei, per exemple amb l’increment de les ajudes de menjador i, per poder dur-ho a terme, reclamem una vegada més la necessitat de que els propers pressuposts de la nostra comunitat siguin els pressuposts de l’educació perquè allò que es troba en joc és el futur de la nostra societat.