«

»

nov. 06 2018

Els pressupostos educatius: les grans xifres de l’any 2019. Una valoració crítica.

FAPA Mallorca vol valorar el projecte de pressupost per a l’any 2019 que recentment el Govern Balear ha remés al Parlament de les Illes Balears.
Aquests pressuposts són importants per diferents motius i un d’ells és el de ser els darrers de la present legislatura i, en teoria, haurien de reflectir com ha estat de prioritària cada àrea i quines necessitats ens trobem avui en dia i quines solucions s’han cercat per enfrontar-se a elles. Per aquest motiu el seu valor simbòlic és important però també ho és el seu valor real en tant que la majoria de polítiques en qualsevol camp, però especialment en l’àmbit educatiu, necessiten d’una inversió pressupostària que, si no es realitza, difícilment es podran dur a terme.
La xifra que reflecteix aquest esforç econòmic en Educació per a l’any 2019 és la de 1.000.107.764,00 Euros. Així, és la primera vegada que el pressupost de la Conselleria d’Educació supera els #MésDeMil milions d’Euros i això ha dut, a la pròpia Presidenta del Govern i al Conseller d’Educació a parlar d’uns pressuposts que reflecteixen les demandes de la comunitat educativa. Però, la realitat és una altra. Difícilment seran un reflex d’allò que volia i que reclamava la comunitat educativa per diferents motius:
El primer és clar: arriben tard. La demanda del més de mil milions per a Educació és una petició de començament de legislatura, no de tres anys més tard d’haver començat a governar i que responia a unes necessitats que avui en dia ja no són les mateixes.
El segon és també clar: les necessitats han augmentat amb el pas dels anys. Tenim més població escolar que mai, tenim en consonància un major dèficit d’infraestructures educatives una major necessitat de manteniment dels centres ja existents, més necessitats d’atenció a la diversitat, etc. Si les necessitats han augmentat les demandes d’inici de legislatura ja no són vàlides, han quedat obsoletes.
El tercer es també evident: les promeses electorals dels partits que conformen el pacte de govern ens parlaven d’unes altres realitats com, per exemple “Ens comprometem a assolir per a l’educació el 5% del PIB, de forma progressiva o Augmentarem cada any un 10% el pressupost destinat a Educació, per tal d’arribar al final de la legislatura a un 4,4% del PIB.” Com podem observar, aquestes xifres, amb terminis prevists, no s’han acomplert i això pot generar una sensació de frustració perquè, en teoria, els programes electorals marquen el full de ruta d’un govern, sigui del color polític que sigui.
Un quart motiu és contextual. Ens trobem amb un increment anual del pressupost global del Govern de les Illes Balears que arriba a la xifra de 5.457.748.640,00 Euros. Aquesta dada representa un increment del 8,96% en relació a l’any anterior. El percentatge d’increment del pressupost d’educació en relació a l’any 2018 és del 7,71%. Aquesta disparitat s’ha anat repetint durant tota aquesta legislatura i, per exemple, els darrers pressuposts aprovats varen suposar un increment global el 7,30% de la quantitat de diners disponible mentre que la Conselleria d’Educació va veure incrementada la seva dotació en un 5,21. Aquesta fet ens mostra que, tot i tenir més diners disponibles l’Educació no és la principal prioritat perquè ni tan sols incrementa la seva dotació econòmica en la mateixa mesura que el conjunt global.

Finalment i, no menys important, podem parlar del percentatge dels diners que es destinen a Educació dins del pressupost. Al pressupost de l’any 2016 (primers elaborats per l’actual Govern) el 19,27 % del total dels diners es destinaven a Educació. A la previsió de pressuposts de l’any 2019 estem parlant del 18,32 %. Així, el pressupost educatiu ha anat perdent pes dins del global tot i que la pròpia Conselleria d’Educació ens ha anat parlant d’un increment de necessitats que no només reconeix la comunitat educativa, sinó també la pròpia administració. Per molt grandiloqüents que sonin els més de mil milions per a Educació no donaran resposta a les necessitats reals ni als compromisos polítics.
Per tots aquests motius hem de posar de relleu que no podem estar contents amb aquest projecte de pressuposts. Durant tota aquesta legislatura hem anat parlant de la necessitat de fer una aposta decidida per l’educació en diferents àmbits:
En el polític, amb la possibilitat d’arribar a un consens en relació a una futura llei educativa de les Illes Balears que, a dia d’avui, pareix impossible. En el tècnic, amb projectes a llarg termini i que encarin els problemes del nostre sistema educatiu: pla d’infraestructures, lluita contra l’abandonament escolar, foment de la formació professional, etc. En aquest punt, hem de reconèixer la feina feta i l’esforç invertit però ens trobem amb el darrer àmbit i els seus problemes. En l’àmbit econòmic, amb un pressuposts per solucionar totes les insuficiències que la pròpia administració ha trobat i per poder dur a terme tots aquests projectes que es volen fer. Com ha quedat demostrat en aquest punt encara estem molt lluny d’allò que volíem i d’allò necessari i, per això, hem de tornar recordar que sense un pressupost suficient no aconseguirem millorar el nostre sistema educatiu per molta voluntat que tengui la comunitat educativa i la pròpia administració. Encara som a temps de canviar això en el tràmit parlamentari i fer un esforç real a nivell econòmic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>