Les jornades Famílies per la inclusió educativa, que celebràrem els dies 12 i 13 d’abril, ens permeteren conèixer amb profunditat la realitat d’un alumnat amb distints noms, “diferents”, “discapacitat”, “diversitat funcional”… però que viu una realitat sovint dolorosa i sobre tot injusta: la falta d’atenció i d’inclusió als sistema educatiu ordinari. Aquest fet ens duu a les famílies a lluitar per a aquesta inclusió i a cercar les millors opcions per als nostres fills i filles.
En molts de casos, després d’anys de lluita amb un sistema educatiu que no ens acull, que no ens entén, acabam a centres d’educació especial. Com a FAPA Mallorca, creim que el focus del problema no està en aquests centres, els quals fan una magnífica feina, sinó en que els nostres fills i filles no puguin exercir plenament el seu dret a gaudir plenament d’una educació inclusiva. Aquest és un dret fonamental, com podeu escoltar explicar al professor Ignacio Campoy, que no està garantit actualment i que genera més desigualtat i sofriment als infants i a les seves famílies.
La nostra intenció participant a aquestes jornades ha estat visibilitzar i continuar avançant en el camí cap a la inclusió, en cap moment s’ha pretès demonitzar ni jutjar cap de les entitats, famílies ni persones que treballen pels benestar dels nostres fills i filles.
A continuació podeu consultar un resum de les conclusions que recollírem de les jornades i els vídeos de les jornades, publicats pel Servei de Recursos Audiovisuals de la UIB a la seva web i que també podeu consultar a la web de les jornades.
Conferència inaugural: «El dret a l’educació és el dret a l’educació inclusiva», a càrrec del doctor Ignacio Campoy, professor titular de Dret a la Universitat Carlos III de Madrid.
Taula rodona: Experiències d’inclusió
Taula rodona: Barreres i facilitadors per a la inclusió.
Conferència de clausura: «La lluita per la inclusió», a càrrec de la senyora Irene Ripoll, vicepresidenta d’APIES.