La Conselleria ha tornat a actuar amb improvisació i de manera autoritària davant la no aprovació dels aspectes pedagògics dels projectes TIL, per part dels claustres de molts de centres. Avui ha publicat al BOIB una resolució que obliga als centres a aplicar els projectes TIL malgrat no siguin aprovats pels claustres, aprovació d’obligat cumpliment segons la normativa actual, mostrant una vegada més el seu menyspreu per les comunitat educatives i la seva falta d’intenció d’arribar al consens.
FAPA Mallorca en representació de 185 APIMA a Mallorca, amb aproximadament 32.000 famílies associades, vol comunicar la seva indignació més profunda per la darrera actuació de la Conselleria d’Educació qui, lluny de treballar per la recuperació de l’estabilitat als centres, ha reactivat el conflicte educatiu amb la imposició d’una resolució que obliga a aprovar aquells projectes TILs dels centres que, segons criteri dels claustres, no s’hagin aprovat a dia d’avui.
Des dels claustres, ja que als Consells Escolars se’ls ha despullat actualment de la capacitat de decisió que tenien abans de la imposició de la LOMCE, l’objectiu de la no aprovació era fer palesa la disconformitat amb uns projectes que no presenten garanties pedagògiques per a l’aplicació a les aules i que per tant es no es consideren bons pels nostres fills i filles.
Davant aquesta postura responsable dels docents, la qual compartim, les persones al capdavant de la Conselleria d’Educació han demostrat una vegada més la seva incapacitat per arribar a punts de consens i han optat per imposar per la força uns projectes TIL que no es sostenen pedagògicament.
Però, a més, aquesta acció prepotent i unilateral, fora escoltar ningú, també entra en conflicte amb el principi de jerarquia normativa perquè la Conselleria actua en contra de la seva pròpia norma, el principi de sotmetiment a la Llei de les administracions i el principi d’autonomia de centre, sempre anomenat des de la Conselleria però sempre interpretat de forma interessada. Tot plegat aquesta Resolució presenta indicis que generen dubtes raonables sobre la seva legalitat, però la Conselleria que ja té experiència sobre la vulneració dels drets fonamentals ha ignorat les conseqüències per tal de fer la seva voluntat.
Per tot això, les associacions de mares i pares, que treballam conscients de la nostra responsabilitat i del compromís amb les famílies, vivim aquesta situació amb preocupació perquè l’educació dels nostres fills i filles està en mans de qui no sap què es fa i, lluny posar-hi seny, fan i desfan sense cap més altre argument que imposar la seva voluntat encara que això perjudiqui a l’alumnat.
Davant d’aquest escenari, volem manifestar el nostre suport als claustres perquè en l’exercici de la seva tasca puguin decidir d’acord amb el seu criteri professional, volem manifestar que mantindrem les nostres conviccions i el respecte per la llei, que no és el mateix que fer servir les eines normatives de forma interessada i finalment esperam que els tribunals, a qui hem recorregut sobre la validesa de l’Ordre de desenvolupament del TIL, preguin les decisions oportunes per restaurar la legalitat, la qual cosa tindria conseqüències sobre la situació que planteja aquesta darrera Resolució i sobre l’abús en les formes d’implantació de les normes que cada dia semblen més d’un altre temps.
No podem acabar sense recordar que un curs que no ha estat normal no podia acabar de forma normal i la Sra. Camps ha volgut ser protagonista ficant la pota una vegada més. Qui no demostra capacitat no hauria d’accedir al poder i qui, com és el cas, demostra la seva ignorància i incapacitat hauria de ser retirat del seu càrrec per evitar conseqüències irreversibles.