«

»

abr. 14 2017

La família en digital: nous reptes, formació i famílies

Un dels eixos bàsics de feina de FAPA Mallorca és el de la formació de les famílies. Això sí, aquesta formació mai l’hem entesa com tutorització, com ensenyament unidireccional, on unes persones que saben molt expliquen als que no saben com ho han de fer, sinó que la formació s’ha d’entendre i així ho fem com empoderament, com ser capaços d’entre tots i totes tenir les eines suficients per respondre als diferents reptes que ens trobem com a mares i pares, com aprenentatge cooperatiu i mai acabat, perquè el món i les famílies estem en constant canvi.

Per això, el dimarts dia 11 d’abril varem tenir la sort de comptar amb la presència del mestre, antropòleg i expert en educació digital Jordi Jubany per parlar-nos del món de la família en relació a les noves tecnologies que són presents en la nostra vida quotidiana, en un món connectat on hem de començar a aprendre plegats. Amb aquesta idea varem podem intercanviar opinions i visions sobre el món de tecnologia, tant de les que teníem com a comunes a la nostra època infantil, les tecnologies que ja formen part del món passat, com les que són corrents actualment i que són les que els nostres fills i filles, els nadius digitals, manegen i han d’aprendre a fer-ho de manera constructiva, amb esperit crític, amb la capacitat de poder utilitzar-les per ser millors persones.

Així, la família en digital ens presenta un ampli espectre on el món de les tecnologies ha modificat la nostra vida: el món de l’entreteniment, el món de la feina, el món de l’aprenentatge i del coneixement, el món de l’oci, el món de la salut, etc. i, per tant, ens planteja diferents oportunitats i reptes perquè el que és aplicable a un àmbit no ho és a un altre i, per tant, el que hem de tenir són estratègies que ens serveixin per actuar de maneres diferents a una única pauta fixa.

També ens planteja que no tots els membres d’una mateixa família veuen el mateix quan parlem d’una tecnologia concreta: alguns veuen perills, altres veuen oportunitats, alguns són nadius digitals altres són emigrants digitals, alguns veuen el passat o el present i altres veuen el futur. Per tant, si volem que aquestes visions es pugin compaginar entre si alguns membres de la família hauran de perdre la por a les noves tecnologies i altres hauran de veure que no ho saben tot, que els perills també poden existir tot i que ells no els vegin i, per tant, que el procés tecnològic ha de ser un procés compartit.

És clar que no existeixen receptes màgiques que solucionin tots els problemes que ens poden dur les noves eines tecnològiques, però sí que podem trobar pautes que podem intentar aplicar, podem trobar consells que ens poden ser útils i podem trobar, principalment, una mirada fresca damunt d’una situació que ja ens trobem i que moltes vegades o no volem veure-la o bé la magnifiquem i creiem que és més problemàtica del que realment és.

Per tot això, FAPA Mallorca vos recomana fer una lectura d’aquestes reflexions, plantejar-se les qüestions que es planteja l’autor i que ens va traslladar durant la presentació del seu llibre i començar a fer el camí de l’empoderament que la nostra federació creu imprescindible per a qualsevol família actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>