La reserva de places per a alumnes NESE fins el mes de setembre és una necessitat per assegurar l’equitat del nostre sistema: no volem recursos judicials que només miren per interessos particulars
FAPA Mallorca vol reflexionar en relació a la intenció de les patronals de l’ensenyament concertat de recórrer l’ordre d’escolarització per incloure un període de reserva de places fins al mes de setembre que hem conegut als mitjans de comunicació
Creiem que aquesta decisió no és la millor possible perquè va en contra d’un dels principis rectors de la política educativa de qualsevol govern, base de la nostra legislació i que hauria de ser la guia de qualsevol acte en el món educatiu: assegurar la igualtat d’oportunitats de qualsevol infant. Hem de recordar que la reserva de places consisteix en la possibilitat de bloquejar algunes places per grup fins a un determinat moment del procés d’escolarització per poder assegurar un procés d’escolarització el més equilibrat possible i evitar la creació de centres i grups «guetto» on tot l’alumnat nouvingut es concentri.
Hem de prendre en consideració que aquesta actuació es especialment rellevant a la nostra comunitat autònoma on només el curs passat ens vàrem trobar amb més de mil alumnes arribats al nostre sistema educatiu i que es varen matricular fora del període ordinari de matrícula.
La nostra Federació igual que les patronals de l’ensenyament concertat es troba present a diferents òrgans de discussió i de debat educatiu com, per exemple, el Consell Escolar de Mallorca (CEM) en el que vàrem poder debatre de forma detallada aquesta ordre d’escolarització per poder informar-la i en el que la majoria dels membres d’aquest parlament educatiu de la nostra illa varen votar favorablement a la necessitat de mantenir aquesta reserva per garantir equilibris territorials i entre xarxes educatives.
Hem de recordar també que un dels consens més unànims que trobem actualment en el món educatiu, entre les diferents entitats representatives indistintament de les xarxes educatives a les que representin, és el de la necessitat d’aconseguir acords d’escolarització equilibrada. Aquests acords, que ja trobem en alguns municipis de la nostra illa com Inca, Manacor o Sa Pobla entre d’altres i que es comencen a realitzar a municipis d’altres illes com el cas de Sant Antoni de Portmany a Eivissa, consisteixen en el repartiment entre els centres educatius d’un municipi determinat de l’alumnat nouvingut segons els criteris que prèviament s’han consensuat. Òbviament aquests acords inclouen a tots els centres del municipi, tant públics com concertats. Per aquest motiu ens resulta molt contradictori que, per una banda, es cerquin mecanismes d’acord i de repartiment i per altra banda es faci boicot al marc legal que fa possible aquests acords.
Quins interessos trobem darrera aquesta intenció? Els interessos de millora del nostre sistema educatiu? Els interessos per evitar la creació de centres marginals? Els interessos per aconseguir la integració social i educativa de l’alumnat nouvingut? Els interessos per aconseguir que independentment d’on hagis nascut tinguis les mateixes oportunitats? Els interessos per fer possible el pacte entre els centres educatius? O, pel contrari, els interessos per poder triar l’alumnat d’un centre segons interessos propis i no interessos generals?
Encara som a temps de continuar el camí de la millora educativa, millora de resultats però també millorar de l’equitat, millora de la justícia social, millora que ens afavoreix a tots i a totes com a societat, millora que evita conflictes i que ens fa conviure de la millor manera possible i una bona forma de retornar a aquest camí és deixar de banda aquests recursos davant la justícia i fent feina dins de l’àmbit educatiu per aconseguir un pacte entre centres, un pacte entre xarxes educatives, un pacte a cada municipi de les nostres illes, especialment a la ciutat de Palma per la seva complexitat, un pacte en el que tothom surti guanyant i els primers els alumnes del nostre sistema educatiu. Hem de pensar que tots ells i elles, independentment del seu origen són els que construiran la nostra societat del futur.