«

»

maig 20 2019

Les eleccions municipals i autonòmiques: les propostes en relació a l’educació

FAPA Mallorca vol expressar la seva opinió en relació a l’actual campanya electoral de les eleccions autonòmiques i municipals.

Com ja vàrem expressar fa unes setmanes allò que més vàrem destacar de l’anterior campanya electoral de les eleccions estatals era l’oblit dels temes educatius en les propostes dels diferents partits polítics. A més, en el cas de les poques propostes que vàrem poder escoltar la immensa majoria només cercaven la confrontació política i tractaven d’aquells temes que, basant-se en el desconeixement de la realitat educativa, despertaven les polèmiques més habituals i estèrils que periòdicament s’han anant produint: el tema de la llengua i el suposat adoctrinament a les aules. La possibilitat d’arribar a un pacte educatiu va ser descartada des del primer moment i les nostres esperances que això sigui possible en la legislatura entrant són mínimes, condemnant-nos una vegada més a la inestabilitat legislativa en matèria educativa.

En l’actual campanya electoral han aparegut les propostes en matèria educativa, un fet que és d’agrair perquè la necessitat de plantejar-se el futur del sistema educatiu a les nostres illes és més que evident. En les propostes que podem observar i fent una valoració ràpida trobaríem diferents elements a posar de relleu. Per una banda hem de posar en valor que tots els partits polítics han inclòs les propostes en relació a l’Educació 0-3 com una prioritat per a la propera legislatura. La comissió 0-3 ha fet molta feina en aquest aspecte i valorem molt positivament que aquesta feina sigui reconeguda i que, per primera vegada, el 0-3 sigui considerat com una etapa educativa i prioritària. Hem de recordar que la nostra Federació ha format part d’aquesta comissió i ha fet tot el possible per aconseguir aquest resultat.

Per altra banda podem observar que algunes de les propostes electorals tornen a ser una referència a la recerca del conflicte. Quan és més que evident que a les nostres aules no existeix cap problema en relació a l’idioma ens trobem amb referències a educació en llengua castellana o a la lliure elecció de llengua. Sense entrar en aquest debat estèril només volem recordar que la possibilitat d’aplicar aquestes propostes és organitzativament impossible segons el nostre ordenament acadèmic actual i que, en el fons, van en detriment de la qualitat del sistema educatiu, objectiu que en teoria tots els partits polítics han de cercar.

Un element que trobem a faltar a molts de programes polítics és la referència al pacte educatiu i a com aconseguir-lo. La nostra Federació ha estat una de les entitats que més clarament ha apostat per aquest pacte dins de la plataforma Illes per un Pacte i, com no podria ser d’una altra manera, hem quedat profundament decebuts per com ha acabat aquest procés en el Parlament de les Illes Balears. Els grups parlamentaris no han estat capaços d’estar a l’alçada de la societat civil. Però això no significa que no anhelem la seva realització, just al contrari, és més necessària que mai i per aquest motiu demanem que a la propera legislatura els diferents grups polítics tenguin clar que és allò que ha fallat per no aconseguir-lo i com es podrà solucionar.

Finalment, en relació a les propostes que trobem en positiu: més professorat, més impuls a la Formació Professional, més centres educatius, més hores de programes de reforç educatiu, etc., són projectes que la nostra Federació pot compartir perquè són propostes que poden solucionar alguns dels dèficits actualment existents a la nostra comunitat autònoma però allò que demanem a les diferents forces polítiques és la concreció econòmica. No només és important saber quin és el projecte sinó com es pot implementar econòmicament. Com ja hem vist amb anterioritat, els programes electorals ho aguanten tot. Es pot prometre allò que un vol però després quan es demana el seu acompliment l’excusa més habitual és la falta de diners per poder dur a terme tot allò proposat i la necessitat de prioritzar determinats temes en relació a altres. Això ho entenem perfectament. Si els diners són limitats no es pot fer tot allò que volem. Però el que també entenem és que no es pot prometre sense saber d’on sortirà la inversió necessària per dur-ho a terme. Per això demanem concreció econòmica. Volem saber quina és la previsió de recursos econòmics que es destinaran a l’educació durant la propera legislatura segons cada partit polític i, una vegada sabem això, com a ciutadans i ciutadanes, podrem valorar si les promeses electorals es podran acomplir o no.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>