FAPA Mallorca vol continuar la valoració de les polítiques educatives de l’Ajuntament de Palma, valoració que va traslladar a la Defensora de la Ciutadania en la reunió que va mantenir la nostra Federació amb l’Oficina de la Defensora.
Un tema que es va traslladar va ser la nostra preocupació per la impossibilitat de crear places de policies tutors al municipi de Palma. Com és ben sabut la nostra comunitat ha estat pionera en la implantació de la figura del Policia Tutor a múltiples municipis de la nostra illa i això l’ha convertida en un referent per a altres territoris de l’Estat Espanyol. Hem de recordar que la figura del policia tutor té diferents funcions associades als centres escolars i a tot el que passa en relació a ells. Assessorament, prevenció, informació són alguns dels conceptes claus per entendre la seva tasca i l’experiència ens mostra que allà on hi ha policies tutors es produeix una disminució del número de conflictes dins dels centres i de problemàtiques als seus voltants. La seva tasca és bàsicament preventiva i com a tal és una feina que evita la possibilitat dels conflictes o, fins i tot dels delictes que s’haurien produit sense la seva presència. A més, quan aquesta tasca es fa de forma correcta es coordinada amb els diferents membres de la comunitat educativa dels centres educatius i amb les entitats que treballen a la zona on trobem l’escola o l’institut.
Tot i que pugui paréixer un contrasentit el municipi de Palma, la principal ciutat de les nostres illes, la capital de l’illa de Mallorca, només té tres membres de la seva policia destinats a aquesta funció. Aquests agents han de fer feina en relació a múltiples centres que es consideren prioritaris per les seves problemàtiques o per la barriada en la que es troben però això ens deixa amb la immensa majoria de les escoles i instituts de Palma sense aquesta figura com a referent. És clar que es pot reclamar la seva intervenció si es detecta un conflicte greu però ens trobaríem en un cas clar d’actuació quan ja s’ha produït el problema i no una actuació preventiva com seria allò desitjable. A finals del mes de juny de l’any 2018 vàrem tenir l’oportunitat de traslladar de forma directa aquesta problemàtica a la regidora de Seguretat ciutadana, Angélica Pastor i al propi batle de Palma, Antoni Noguera. En aquesta reunió es va manifestar la voluntat per part de l’Ajuntament de triplicar la dotació de policies tutors per al curs 2018/19 i de continuar augmentant-la en el futur tant per poder donar cobertura a tots els centres de titularitat pública com per, un futur, a tots els centres sostinguts amb fons públics.
La nostra Federació té molta paciència i hem esperat a l’inici del curs per tornar a demanar com es trobava aquesta situació i ens varen respondre que depenia de qüestions administratives i de negociació amb la mesa sindical de la policia. Varen passar els mesos del primer trimestre i es va arribar al mes de gener sense notícies positives al respecte. Vàrem tornar a demanar per aquesta qüestió i la resposta va ser idèntica a la donada quatre mesos enrere, ni una passa endavant. Aquests dies ens hem assabentat pels mitjans de comunicació que les negociacions no estan arribant a bon port i, tot i que es pugui fer un concurs per ocupar aquestes places en el millor dels casos no arribaran als centres educatius fins al proper curs 2019/20 i sempre prenent en consideració que hi ha eleccions i, per tant, allò que es negocia amb uns responsables polítics pot ser modificat per les properes persones que regeixin l’Ajuntament de Palma.
Tot això va motivar que informessin a la Defensora de la Ciutadania d’aquesta problemàtica per intentar trobar les millors solucions conjuntes i que els infants de la nostra ciutat que, en teoria, viuen a una Ciutat Amiga de la Infància puguin disposar d’una figura de gran utilitat pràctica i que a dia d’avui no poden gaudir.