Aquest dimarts 26 d’agost, el president de FAPA Mallorca, Vicenç Rodrigo, va assistir a Menorca, juntament amb els presidents de les federacions de Menorca i Evisissa, a la presentació de la proposta de Pacte Social per l’Educació, en la què ha estat treballant la Plataforma MenorcaEdu21 durant aquests dos darrers anys.
MenorcaEdu21, amb la presentació de la seva proposta de Pacte Social per a l’Educació, ha demostrat que les comunitats educatives tenim la capacitat de crear alternatives i que som capaços de plantejar idees renovadores a la recerca del gran repte que suposa l’estabilitat del sistema educatiu.
Membres de tots els col·lectius que representen les comunitats educatives a les Illes vàrem assistir a la presentació per viure aquest moment històric. Aquesta iniciativa ha servit d’exemple i mostra de viabilitat per a les altres propostes que s’estan elaborant, cada una amb el seu propi enfocament però amb el mateix objectiu, en moltes de les quals hi treballam activament.
MenorcaEdu 21 no ha decebut a ningú i presenta, per aquell que vulgui escoltar, les reflexions de la comunitat educativa amb veu alta i clara. Aquesta proposta arriba en un moment en el que totes les forces polítiques haurien de saber incorporar als seus programes aquestes propostes.
També les federacions d’associacions de pares i mares que formen la nostra confederació, COAPA Balears, vàrem voler compartir aquest moment per felicitar els seus responsables i integrar idees de cara a les iniciatives de treball sobre el model educatiu en les quals estam treballant a les nostres comunitats.
D’altra banda, aprofitant la presència de les Federacions de mares i pares d’Eivissa, Menorca i Mallorca vàrem celebrar una roda de premsa conjunta amb la finalitat de transmetre la nostra preocupació per un inici de curs que s’augura complicat i per transmetre a les famílies i al conjunt de la comunitat educativa un bri d’esperança ja que iniciatives com MenorcaEdu21 i d’altres que hi ha en marxa demostren que el futur és a les nostres mans.
És evident que els governs, que haurien de ser responsables de vetllar per l’estabilitat de l’educació, estan demostrant legislatura rere legislatura la seva incapacitat i que l’única garantia de futur és una comunitat educativa responsable i amb capacitat de generar coneixement.
També en aquest sentit Menorca Edu21 ens ha donat una lliçó amb el seu caràcter desinteressat i generós, perquè en tot moment han compartit tota la informació al seu abast, tant pel que fa a la metodologia de treball com per les dades d’anàlisi de la realitat.
D’acord amb aquest esperit de comunitat que ha guiat la Plataforma MenorcaEdu21 i que habitualment orienta la nostra tasca, en el marc de les jornades es va celebrar una reunió per compartir les experiències dels assistents, l’estat de les iniciatives de Pacte a les altres illes i la possibilitat de caminar de la forma més coordinada possible. Tot plegat per generar la suficient pressió social que permeti exigir als nostres dirigents la seva implicació en aquest Pacte Social per l’Educació que ha nascut, ara a Menorca i que no tardarà en presentar-se a diferents iniciatives arreu de les Illes.
Així, si alguna cosa ha quedat clar és que cal ser actius i aquest Pacte Social per l’educació i les altres iniciatives, amb les seves diferències i singularitats, més enllà de partidismes, es presenten com una alternativa plural i responsable que ens ha de dur a la desitjada estabilitat de l’Educació a les Illes Balears.
A la web de MenorcaEdu21 podeu consultar molta documentació, a continuació teniu la presentació del document de Pacte que han publicat: