FAPA Mallorca ha conegut gràcies als mitjans de comunicació que la Conselleria d’Educació ha presentat als periodistes algunes de les idees clau del document que ha presentat el comitè d’experts que havia de posar les bases d’un model lingüístic per al sistema educatiu de les Illes Balears. Aquesta presentació ens ha generat un cert malestar que volem deixar palès. Hem de recordar que vàrem ser informats de la creació d’aquest comitè d’experts però no havíem sabut res més d’ell fins a la presentació del resum de les seves conclusions. No sabem, per tant, com s’ha desenvolupat la seva tasca durant el període de més d’un any de feina i això creiem que, per ventura, no ajuda a que la transparència que sí que podem observar en altres àmbits de la Conselleria d’Educació, arribi a un tema tan delicat com el del debat lingüístic. Només s’ha informat als mitjans de comunicació mitjançant un breu resum bastant general, sense entrar en la concreció de com es realitzarien aquestes conclusions o de quina base les sustenten.
A tot això es suma el fet que quan ens hem interessat, igual que han fet altres entitats del món educatiu, en conèixer el document ens han comentat que fins passat un temps no serà públic i, per tant, no podrà estar a l’abast dels afectats per aquestes recomanacions: alumnes, famílies, professorat, etc. Com ja hem criticat altres vegades a aquesta Conselleria no ens agrada que es facin presentacions que després no acompleixen allò que es va presentar o es facin públiques conclusions de documents que després no estan a l’abast de la discussió de la ciutadania. La política de la fotografia sense contingut pràctic no és la línia que volem per a les polítiques educatives.
L’Administració ens ha contestat que podrem discutir més endavant el document, a començament del proper curs escolar però la realitat fa que es produeixin especulacions, rumors, idees descontextualitzades i, per tant, es generi un debat que no condueix enlloc fins a poder disposar d’aquest text. No entenem el motiu que fa que la discussió no es pugui produir en aquest moment i més quan el fet de tenir accés al document facilitaria la tasca prèvia a la discussió, la de consulta i discussió dins dels col·lectius del món educatiu i, per tant, en definitiva, es facilitaria la participació.
Això no vol dir que les recomanacions d’aquest grup d’experts no puguin ser encertades i coincideixin amb les nostres pròpies reivindicacions com a Federació com, per exemple, en la necessitat de millorar els plans d’acollida lingüística, de dotar de recursos a programes com el de PALIC (que només es podrà fer amb una aposta política decidida de la Conselleria i un augment pressupostari) o que l’autonomia de centre sigui un eix fonamental dels projectes lingüístics de centre. El que volem expressar és que la informació ha de ser pública, en el temps i forma pertinent, ha de poder ser debatuda pels afectats per poder ser i ha de poder ser consensuada amb la comunitat educativa perquè creiem que aquest és l’únic camí mitjançant el qual temes tan importants com el de l’adquisició de les competències lingüístiques podran sortir endavant.