«

»

abr. 05 2013

PROCÉS D’ESCOLARITZACIÓ 2013-2014

El procés d’escolarització a les Illes Balears per al curs 2013-2014 s’inicia el mes d’abril amb dos processos diferenciats, que d’una manera simplificada són:

Adscripció: del 8 a l’11 d’abril pels alumnes que han de canviar de centre per començar Primària o ESO

Admissió: del 2 al 16 de maig pels alumnes que han de començar Educació Infantil o que volen fer un canvi de centre voluntari

Tota la informació està disponible a la web habilitada per la Conselleria: http://escolaritzacio.caib.es

Des de la Confederació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de les Illes Balears (COAPA), que representa, a través de les FAPA de les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, a més de 250 associacions de pares i mares d’alumnes, volem fer una sèrie de recomanacions a totes les famílies que hagin d’inscriure per primera vegada als seus fills i filles o hagin de canviar de centre educatiu:

-Visitar la web per informar-se del calendari de sol·licituds i matriculacions a fi d’ajustar-se als terminis corresponents i evitar sorpreses desagradables i corregudes a darrera hora. El calendari d’adscripcions està a http://www.caib.es/sacmicrofront/contenido.do?mkey=M184&lang=CA&cont=4659 i el d’admissió a http://www.caib.es/sacmicrofront/contenido.do?mkey=M184&lang=CA&cont=8868.

-Llegir la normativa per estar assabentats de les condicions d’accés als centres educatius i la documentació necessària a presentar per fer una correcta baremació de puntuació en funció de la situació familiar de l’alumne.

-Visitar els centres educatius més propers al domicili per conèixer el seu projecte educatiu, les seves instal·lacions, organització del centre, serveis complementaris i canals de participació de les famílies. La visita al centre educatiu és molt important ja que els nostres fills i filles hi estaran uns anys cabdals de la seva vida.

-Elegir centres educatius pròxims al lloc de residència permet una millor organització de l’horari familiar evitant desplaçaments en transport mecanitzat i reduint el temps necessari de trasllat. Al mateix temps, afavoreix la relació dels nostres fills i filles amb els amics i amigues de l’escola fora de l’horari escolar i la participació a les activitats del centre i del barri o poble.

-Emplenar amb cura les sol·licituds i els documents necessaris assegurant-se de presentar tota la documentació correctament per evitar problemes posteriors consultant qualsevol dubte als centres educatius o oficines d’escolarització corresponents. La millor manera d’evitar problemes és presentar tota la documentació al centre elegit en primer terme on podran orientar i comprovar que tot està correcte.

-Recolzar el projecte lingüístic del centre elegit per inscriure els seus fills i filles evitant els problemes pedagògics i d’organització que genera l’elecció de llengua a molts centres educatius. Tots han sofert retallades importants per oferir el suport necessari als alumnes que tenen més dificultats d’aprenentatge.

-Participar en la vida del centre educatiu. Tots els centres educatius disposen dels òrgans de participació de les famílies en la vida escolar dels nostres fills i filles (APIMAS, Consells Escolars, etc). La participació dels pares i mares ajuda a fer que el centre sigui també nostre. Al mateix temps, podem col·laborar en la millora del centre i de la formació dels nostres infants coordinant l’educació que donam als nostres fills i filles dins la família i la que reben al centre educatiu.

Per altre part, volem recordar als pares i mares que no estan obligats a satisfer cap tipus de quotes o pagaments de reserva de plaça a cap centre educatiu. El procés d’admissió d’alumnes està regulat i subjecte a una baremació de puntuació en funció de la documentació aportada. És del tot il·legal el cobrament d’aportacions obligatòries per part dels centres concertats ja que són sostinguts amb fons públics per garantir la gratuïtat de l’educació i no poden excloure ni discriminar a cap alumne pel fet que es negui a satisfer cap quota.

Volem aprofitar també per reclamar a la Conselleria la modificació de la zonificació escolar, sobre tot al municipi de Palma, però també a altres municipis grans per fer-la més racional. La presència de tres zones d’escolarització, que a la pràctica es converteixen en una, a un municipi de l’extensió i població de Palma provoca que hi hagi alumnes que no aconsegueixin places als centres més propers al seu lloc de residència i hagin de realitzar grans desplaçaments per arribar a les seves escoles, amb els problemes d’organització que això representa per a les famílies i de relació dels alumnes amb els seus companys i companyes de l’escola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>