FAPA Mallorca vol valorar l’anunci de convocatòria d’oposicions a cossos docents per a l’any 2019 que hem conegut el mes de desembre.
Per una banda volem posar de relleu el paper de les oposicions en el futur del nostre sistema educatiu. L’estabilitat de les plantilles docents és un dels mecanismes per poder assegurar que un projecte educatiu que posi en marxa un centre tingui una durada en el temps i no depengui cada curs dels docents que de forma interina hagin triat aquell centre i que normalment no poden continuar els cursos següents. Com és ben sabut qualsevol projecte necessita temps i compromís per part dels professionals per arribar a bon terme i, per tant, es pot parlar d’innovació educativa però per dur-la a terme es necessita una estabilitat que en molts de centres no existeix.
Per altra banda volem també deosar de manifest la necessitat d’aquesta estabilitat en una part del nostre sistema educatiu com és la Formació Professional. Així, que es faci una aposta suficient de places en aquest tipus d’estudis és positiu i es complementa amb altres factors com l’augment de l’oferta i les campanyes per prestigiar-la.
Però també no volem deixar de recordar que la simple convocatòria d’oposicions docents no significa que els professionals triats siguin els millors possibles per al nostre sistema. Per tant, un factor com la revisió del sistema d’oposicions és bàsic per poder aconseguir aquest objectiu. Per aquí és el punt on ens trobem un debat que és cabdal però a la vegada enfronta posicions diferents dins del món de la docència i dels seu sindicats. S’ha de prioritzar l’experiència docent en un sistema d’oposicions? S’ha de prioritzar el coneixement memorístic? S’ha de prioritzar la fase de mèrits acadèmics per donar valor als factors de tipus acadèmic? S’ha de prioritzar la capacitat de tenir estratègies relacionades amb la pràctica docent en detriment de la simple capacita memortística?Tots aquests debats són vigents i a les famílies ens agradaria poder participar en el moment en que realment es puguin posar damunt de la taula. Sabem que una part de la normativa d’oposicions és estatal i, per tant, ve determinada directament pel Ministeri d’Educació però una altra part és autonòmica i si pensem que el sistema actual és arcaic i no respon realment a les necessitats de les nostres escoles i instituts per ventura el debat s’ha de plantejar com a comunitat educativa i no només com un tema de tipus laboral. Haurà factors que ens podran posar a tots d’acord com, per exemple, la necessita d’apropar el sistema a la realitat dels nostres centres. Que la part pràctica del sistema d’oposicions sigui el més real possible i s’apropi al que seria la pràctica docent habitual és un bon exemple d’aquests temes que susciten consens de forma ràpida i que serien una de les possibles vies de millora.
Per tot això emplaçam a la Conselleria d’Educació a que es plantegi la possibilitat de dur a terme aquestes modificacions en el camí de la millora del sistema, que no tingui por a fer-ho en aquesta mateixa convocatòria i que es plantegi amb el consell de les diferents veus de la comunitat educativa com són els sindicats educatius, les associacions professionals, les associacions de directors i directores i, òbviament, les famílies, com a principals interessades en que allò que es faci ens dugui a continuar en el bon camí.
1 ping