«

»

des. 18 2017

Volem una vertadera participació: l’administració encara pot rectificar i que la participació tingui efectes reals

FAPA Mallorca vol expressar la seva preocupació pel camí que està agafant el concepte de participació en els darrers temps en les relacions entre la comunitat educativa i la Conselleria d’Educació. Com és ben sabut, la nostra Federació sempre ha defensat un model de participació real, basat en la idea que quan es pot participar de manera efectiva, els resultats milloren i l’aplicació d’allò que es proposa sempre serà millor, perquè ho sents com a teu, com una part d’allò que tu vols que sigui l’educació i, per tant, com un element de millora necessari. També hem de recordar que la Conselleria d’Educació va manifestar a l’inici d’aquesta legislatura que la participació era un dels seus eixos i, fins i tot, va crear una direcció general on part d’aquesta participació es vehicularia, la DG de Comunitat Educativa. Al llarg d’aquests dos anys i mig de legislatura ens hem reunit moltes vegades amb els responsables educatius, amb responsables polítics i tècnics i hem dedicat moltes hores del nostre temps lliure (volem recordar que els membres de les APIMA’s i de la junta directiva de la Federació dediquen voluntàriament el seu temps lliure a realitzar aquesta tasca) a aquestes reunions i, per desgràcia, ens estem adonant que el nostre model de participació no es realitza ni pareix que sigui una prioritat per part dels responsables polítics.

Hem pogut observar que la nostra participació en temes que ens interessaven especialment com a famílies o com associacions de mares i pares no ha pogut ser efectiva en casos com les de les ajudes i subvencions a APIMA’s i que les aportacions que hem fet arribar als responsables polítics haurien pogut evitar alguns dels problemes reals que s’han generat i que faran que es perdi una part dels diners destinats a subvencionar les activitats ja realitzades per les associacions. Poder ampliar límits, variar terminis, ser previsors en la convocatòria i un ampli etcètera de suggeriments no han pogut ser aportats perquè no hem tengut l’oportunitat i la conseqüència d’això és que qui ho pateix són les associacions que han realitzat o han volgut realitzar activitats i que no es poden adaptar als requisits imposats de manera arbitrària per part de la Conselleria.

També hem tengut l’experiència de participar a moltes reunions on tot es trobava ja decidit i la participació es convertia en una pantomima, en un acte formal d’informació d’allò que es farà i, tot i veure problemes per part de la nostra Federació o d’altres membres de la comunitat educativa, mantenir les intencions inicials per part dels responsables polítics. Així, amb l’avançament de les proves PBAU al mes de juliol unit al de les proves de 2n de Batxillerat al mes de juny es va voler donar la impressió que s’escoltava a la comunitat educativa, però tot i que entitats representants de famílies, de professorat, de patronals, etc. varen expressar la precipitació de la mesura o la manca absoluta d’estudis que l’avalin i que siguin públics, pareix que es durà a terme. També en el cas de la perfilació de places de professorat per part dels centres ens troben en el mateix cas perquè tot i que el redactat final de la mesura no satisfà a cap membre de la comunitat educativa, ni a la nostra Federació, ni als sindicats ni a les associacions de directors i directores ni als sindicats educatius, també es tirà endavant fent de les reunions realitzades una escenificació participativa no una realitat de la participació.

Un altre tipologia d’aquesta falta de participació seria la de ser partíceps d’una decisió perquè ens adonem de la seva posada en marxa gràcies als mitjans de comunicació. Així, per exemple, amb la presentació del programa d’acompanyament educatiu que afecta directament a les famílies i en la relació al qual la nostra informació era inexistent i que, a més, es proposa la seva realització de tal manera que impedeix a una gran part de les famílies poder tenir accés a ell, amb la limitació de les famílies de l’escola concertada, sense tenir en consideració els factors econòmics, socials o educatius, sinó únicament el criteri de tipologia de titularitat de l’escola i anant en contra de la línia que, en teoria, la pròpia Conselleria està seguint i la nostra Federació reclama.

Per tot això, demanem a la Conselleria que rectifiqui en el camí que està agafant, que en aquells temes que encara resten a tractar durant la resta de la legislatura, la participació sigui real i, per tant, efectiva i que, entre d’altres ens, el Consell Escolar de les Illes Balears, pugui recuperar el seu paper actiu en relació a la normativa de la Conselleria (que darrerament no pot exercir perquè gran part de les decisions administratives es prenen de tal forma que no és preceptiu el seu pas per aquest òrgan), que la Mesa de Mares i Pares, que ja es troba constituïda però no es reuneix, tingui un paper més enllà del simbòlic i que la veu de les famílies sigui respectada però no només en un acte formal sinó en un acte d’acompanyament a les decisions tècniques i polítiques, perquè no és el mateix prendre una decisió des d’un despatx que haver de patir les conseqüències d’aquella decisió. Així, recordem que un punt clau on podrem observar si realment és possible aquest canvi de concepció és en el tema d’escolarització que tenim damunt de la taula i que si no es fa amb la participació real, pot crear més problemes que no solucions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>