«

»

set. 05 2018

Comença un nou curs escolar: els principals reptes educatius del curs 2018/19

Els reptes d’aquest curs escolar 2018/19, una primera reflexió. Per part de FAPA Mallorca aquest curs que ve és el que s’han de veure reflectits a la realitat tota una sèrie de demandes realitzades durant aquests 3 primers anys de legislatura a les administracions i, a la vegada, el de la plasmació política de la tasca realitzada per la comunitat educativa a més dels temes més habituals dins de qualsevol curs acadèmic (que el curs comenci amb normalitat amb obres finalitzades, etc.). En el primer apartat ens referim per una banda a tenir uns pressuposts suficients per atendre totes les necessitats que actualment té el nostre sistema educatiu. La nostra Federació va ser una de les entitats que va reclamar més de mil milions destinats a Educació dins dels pressuposts de la comunitat autònoma. Aquesta reclamació es va fer als primers pressuposts realitzats per aquest executiu i encara ara no ha estat assolida. Esperem que aquests futurs pressuposts arribin a aquesta quantitat però sabem que, a dia d’avui, les necessitats han augmentat i, per tant, reclamarem encara més inversió tant en infraestructures educatives com en personal entre d’altres elements. També ens referim a l’impuls a l’Educació 0-3. La nostra Federació és una de les entitats que està present a la comissió creada per fer una proposta en relació a l’educació 0-3 a la nostra comunitat que faci que aquesta etapa sigui principalment educativa i no assistencial i que tingui els recursos suficients per garantir la igualtat d’oportunitats de tots els infants. Les primeres passes d’aquesta iniciativa s’hauran de fer durant aquest curs que ve i esperem que siguin valentes i decidides.

En relació als pressuposts hem d’esmentar la prioritat que hauria de tenir l’àrea d’infraestructures educatives dins de la Conselleria d’Educació. La necessitat de més personal tècnic per poder dur endavant els diferents projectes de construcció i reforma ha estat una reclamació constant de la nostra Federació i la necessària inversió pressupostària per dur a terme tots els projectes imprescindibles i no haver de prioritzar uns davant dels altres quan tots poden ser igual d’importants també. És clar que existeix una planificació per part de l’Administració pública en relació a aquest aspecte: el pla d’infraestructures educatives i això és una bona notícia que ja vàrem comentar en el seu moment però que també vàrem criticar per un motiu clau, el fet que gran part de les inversions es realitzessin en una futura legislatura. No tenim cap garantia que el proper Govern respecti aquest pla perquè no existeix un acord polític al respecte i, per això, demanem que s’avanci l’inici de totes les obres que siguin possibles a aquest curs per no haver de dependre de qüestions que, a dia d’avui, no són segures.

Volem també recordar la feina realitzada per la comunitat educativa en el document d’Illes per un Pacte. Aquest document es va entregar a la presidenta del Govern i es va crear una comissió al Parlament de les Illes Balears per a la seva discussió per intentar aconseguir una llei educativa pròpia de les Illes Balears i que tingui el màxim de consens possible. La nostra Federació va invertir moltes hores de feina en aquest document, de discussió amb altres membres de la comunitat educativa però amb un objectiu comú: el consens. A aquest curs vinent li demanem al món polític que sigui capaç de fer allò que ja va fer la comunitat educativa: deixar de banda interessos partidistes per aconseguir un document que ens uneix i que serveixi per aconseguir la millora del nostre sistema educatiu. En aquest punt, a dia d’avui, hem de reconèixer que les nostres esperances són febles perquè allò que hem vist a la comissió parlamentària no convida a pensar que el consens entre partits polítics sigui possible.

Finalment a un altre àmbit com l’estatal les nostres demandes es troben dirigides a l’acompliment de les promeses electorals del partit que conforma l’actual govern estatal: la derogació de la LOMCE i l’inici dels debats per aconseguir una llei educativa plural i de consens, amb participació de la comunitat educativa en aquestes discusions i, per tant, amb participació de les famílies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>