L’assemblea decideix continuar treballant per una vertadera participació de les famílies als centres educatius, fer un reconeixement de la feina de la comissió 0-3 i denunciar que les famílies hagin de comprar els ordinadors per a les escoles.
Aquest passat dissabte, 6 d’abril, hem celebrat a Inca la XXXI Assemblea per posar en comú la feina feta durant el 2018 i decidir el pla de treball de futur. S’h aprovat continuar fent feina amb les administracions i altres entitats per a la millora de l’educació, al mateix temps que es treballa donant suport a les associacions perquè puguin fer la seva tasca en les millors condicions possibles.
Hem decidit modificar la nostra denominació per Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes de Mallorca, mantenint l’acrònim FAPA Mallorca, per recollir la realitat actual de pluralitat de tipologies de famílies, així com ja estan fent algunes associacions.
Malgrat tothom està d’acord en la seva importància, també se va constatar que la participació de les famílies als centres educatius en molts de casos encara està enfora del que hauria de ser, entesa com la participació activa dins la comunitat educativa i no únicament com a col·laboracions puntuals o aportacions econòmiques. Es plantejaren propostes per avançar i millorar aquest aspecte, com la formació, el desenvolupament de la xarxa de coordinació a Mallorca i trobades de reflexió amb entitats del món educatiu.
L’assemblea va acordar emetre dues resolucions:
Fer públic el reconeixement de la feina feta per la comissió 0-3 i felicitar a totes les persones i entitats que hi han participat, per la seva dedicació i per haver aconseguit que el debat de l’educació 0-3 es tradueixi en polítiques reals i aplicables. Com a part d’aquestes entitats, volem destacar que aquesta feina demostra la nostra capacitat per participar de manera activa en la definició de les polítiques que ens afecten.
La gratuïtat de l’educació, recollida com a dret fonamental a l’article 27 de la Constitució, és un dret que encara no està plenament aconseguit i pel que duim treballant des de fa molts d’anys. La despesa que les famílies hem de fer en la matrícula, llibres de text i material escolar ens ho recorda cada principi de curs. El programa de reutilització de llibres té una implantació insuficient, a Mallorca està al voltant del 50% de centres, i depèn en darrera instància de la voluntat de l’equip docent més que de les famílies. A aquest fet se li afegeixen ara el programa d’ús d’ultraportàtils (Chrome books), una aposta pedagògica a la qual donam suport però que no podem acceptar que, una vegada més, recaigui en l’economia de les famílies, les quals han de comprar els portàtils i sovint sense haver comptat amb la seva opinió.
La utiltizació dels ultraportàtils, amb la seva obsolescència habitual i les llicències digitals no reutilitzables, juntament amb uns models pedagògics que sovint no s’han adaptat suficientment, fa perillar les passes fetes cap a la gratuïtat i pot generar desigualtats socials, precisament quan el sistema educatiu hauria ser un espai lliure d’aquestes. Les famílies estam a favor de la innovació pedagògica i tecnològica però no a càrrec de les nostres butxaques.
Finalment se varen celebrar les eleccions de Junta Directiva, amb 4 nous membres, que quedà formada per les APIMA dels IES JM Llompart, Son Pacs, Berenguer d’Anoia i els CEIP Rafal Vell, Son Ferriol, Establiments, Gabriel Comes i Ribes, Janer Manila, Sa Marina i el CC Es Liceu, a les quals volem donar la benvinguda i l’enhorabona per fer la passa d’aportar la seva feina i il·lusió a la Federació.
Una pinzellada d’humor…