Aquest dissabte 1 d’abril hem celebrat, a Inca, la XXXV Assemblea de FAPA Mallorca, on hem conversat amb les associacions sobre el paper del col·lectiu de famílies als centres educatius, el que s’ha treballat durant l’any 2022 i quin ha de ser el camí que hem de seguir. Els membres de FAPA Mallorca han avalat la gestió realitzada i han aprovat continuar amb les línies de treball definides els darrers anys i els projectes que s’estan desenvolupant, en un projecte bianual que permeti treballar per un horitzó més ampli.
Les associacions han fet palès la importància de la participació de les famílies en els centre educatius i la necessària col·laboració entre tots els integrants de la comunitat educativa: alumnat, docents i famílies; destacant els Consells Escolars com un important espai de debat i decisió, sovint desconegut i no suficientment aprofitat.
Hem conegut de primera mà el programa de reutilització de llibres impulsat per l’AMIPA del CEIP Maria Antònia Salvà, Palma, des de 2016. Aquesta és una experiència que ha aconseguit unir a tota la comunitat educativa per treballar al voltant d’uns valors importants: la cura del materials, la preservació del medi ambient, el consum responsable i l’estalvi econòmic. Vos recomanam que li doneu una ullada a la seva web, un projecte que fa escola.
Finalment, l’assemblea ha manifestat la seva preocupació pels efectes del mal ús de les noves tecnologies i la necessitat de que els centres educatius siguin espais segurs per als joves. La iniciació a edats cada vegada més baixes en l’ús del mòbil és un fet amb el que ens trobam com a societat, que sovint coincideix amb el pas de Primària a Secundària. Als instituts i centres de secundària estan vetades altres conductes perjudicials per als joves, com el consum d’alcohol o el tabac, però l’ús del mòbil i dels dispositius electrònics per a usos no educatius encara no està ben regulat a molts de centres, o aquesta regulació no es compleix suficientment. L’accés lliure a internet, amb una supervisió insuficient entre classes, als esplais o hores “buides” és un factor de risc per a una socialització adient, addiccions o conductes d’assetjament.
L’addicció d’internet i les xarxes socials sobre els joves, i la població en general, avui en dia és un problema greu, i no es pretén que els centres educatius solucionin un problema social com aquest, però sí cal que siguin vertaders espais segurs com ho són per a altres riscos. Cal que una normativa reguli les condicions d’ús de les connexions a internet als centres educatius i que cada comunitat educativa facem una reflexió conjunta sobre com tractar aquest tema, superant visions que deixen en la responsabilitat individual el que ens pertoca a tots i totes com a col·lectiu.
I mentre nosaltres xerràvem de tot això, els infants s’ho passaven d’allò més bé a la ludoteca i amb la visita del Gran Cassanyes i el seu llibre màgic. Segur que a la propera trobada els vostres fills vos faran tornar 😉
ELECCIONS JUNTA DIRECTIVA
La Junta directiva anterior continuarà al capdavant de la federació dos anys més, però vos animam a que conegueu des de dins la tasca que realitzam, ja sigui per formar-ne part, per col·laborar puntualment o per conèixer-nos millor.
Vos convidam a llegir: