«

»

set. 19 2014

CARTES “PUBLICITÀRIES DE LA CONSELLERIA

TILCARTES “PUBLICITÀRIES” DES DE L’OLIMP?

Des de FAPA Mallorca, en nom de les 185 APIMA que representa, ens volem adreçar als mitjans de comunicació i al conjunt de la societat per expressar la nostra indignació per la darrera carta que la Conselleria ha adreçat a les famílies.

La carta, amb un contingut més que discutible es dedica a lloar les bonances del TIL, probablement amb la intenció de manipular la nostra opinió. Des de la Federació ja hem enviat una circular als nostres associats amb la finalitat de complementar les “veritats” de la Conselleria.

Poques vegades la Consellera s’ha adreçat a les famílies de forma tan directa i sempre amb una intencionalitat molt significada: per demanar-nos, tres vegades, la llengua d’ensenyament dels nostres fills, o per donar-se autobombo com ara. En aquest cas ho fa per justificar allò injustificable, quan ja ha perdut tota la credibilitat, i arrossega en aquesta acció a una institució “independent” com és l’IAQSE (Institut d’avaluació de la qualitat del sistema educatiu), tacant-lo potser de forma irreversible.

El to de cordialiat de la carta seria correcte si poguéssim oblidar les circumstàncies que vivim, però no podem. Des de la Conselleria s’ha ignorat el conjunt de la comunitat educativa i molt especialment al col·lectiu de famílies. Recordem, per exemple, que han posat impediments fins i tot a l’ús dels espais dels centres per reunions i trobades.

Segueix la carta: “...estam a la vostra disposició per tot allò que pugueu necessitar”. Resulta indignant sentir això quan sabem de centres i de famílies, amb nom i llinatges, que han reclamat les mancances que pateixen i no han obtingut solucions. Manca de recursos humans per infants amb necessitats, manca de substitucions de mestres, menjadors escolars inviables per manca de suports, impagament de les ajudes de menjador, obres que no comencen o no acaben, famílies que no tenen plaça a centres públics i se les “obliga” a anar a altres municipis o matricular-se a centres concertats, desaparició de línies… la llista podria ser molt llarga.

El primer paràgraf de la carta acaba dient: “…amb l’objectiu d’assegurar un nou curs escolar fructífer”. Torna a sorprendre aquesta afirmació perquè vivim dins un conflicte que dura ja quasi tres anys i no podem ignorar que estam davant la mateixa Conselleria que va consentir 3 setmanes de vaga el curs passat, que va fer un decret-llei per imposar el que havia suspès el Tribunal Superior de Justícia o que, aquest mateix curs, ha volgut imposar els projectes lingüístics de centre i que fa pocs dies no va fer res per evitar el primer dia de vaga.

Aquesta Conselleria o ja no sap el que es diu o ens ha pres per beneits. Potser “ells” viuen a l’Olimp i nosaltres som “pobres mortals”.

La carta es centra en la implantació del TIL, l’obsessió  l’administració actual, com si fos l’únic problema quan patim a diari necessitats més bàsiques i urgents sense rebre l’atenció necessària. Hem dit mil vegades que el problema no és aprendre una tercera llengua, el problema és que la implantació no s’ha pogut fer pitjor.

Els arguments d’autobombo exposats a la carta cauen per ells tots sols i ja s’han rebatut àmpliament:

  • Un canvi de la magnitud del TIL fet en dos cursos no és un canvi gradual i més quan no s’ha dotat dels recursos necessaris i s’ha fet de forma unilateral.
  • Les proves i els resultats s’ha treballat de forma capciosa i interessada.
    • No s’ha avaluat el nivell de les assignatures no lingüístiques que s’han fet en anglès.
    • Les proves s’han fet en un termini de 6 messos de diferència i amb poca transparència i dubtes sobre la validesa de la seva interpretació estadística.

Tot plegat, hi ha moltes veus contràries a la interpretació que fa la Conselleria de les proves d’avaluació fetes, de manera que no permet obtenir conclusions sobre l’impacte real del TIL.

Podeu consultar l’informe complet a la web de l’IAQSE o descarregar-lo aquí pdf.

Acaba el document prometent uns recursos que no varen existir el curs passat i que no existeixen enguany, qui vivim el dia a dia dels centres ho sabem. Ni tots els professors estan preparats per fer les classes en anglès, ni s’han posat professors de conversa com calia, ni l’equip de suport ATLES ha demostrat estar a l’alçada de les circumstàncies, ni el TIL té en compte les necessitats ni la diversitat dels alumnes i el que és més important s’ignora l’opinió raonada i raonable dels claustres, que són els professionals que han d’implantar el projecte.

Així no pot anar bé, senyora Consellera, i això sí que preocupa a les famílies.

En conclusió, els resultats acadèmics presentats com a oficials no evidencien el que vol fer-nos creure la Conselleria per més cartes o rodes de premsa que faci. Més aviat se’ns fa visible la desesperació d’una administració que a les darreries de la seva legislatura ens vol fer combregar amb rodes de molí i que no tindrà cap problema en fer servir tots els recursos al seu abast per aconseguir-ho.

Haurem d’estar molt atents i treballar perquè cada persona es pugui formar un opinió objectiva. I com no es pot perdre un segon, des de FAPA Mallorca assessorarem a les APIMA perquè puguin ajudar, a qui ho demani, a tramitar la desautorització de l’ús de les seves dades personals per a l’enviament de cartes com aquesta darrera, quasi publicitàries.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>