«

»

gen. 31 2018

DAVANT ELS RISCOS DEL MENORS, LES ASSOCIACIONS DE FAMÍLIES ENS EMPODERAM

Aquest cap de setmana, representants de 10 associacions de pares i mares d’alumnes, de 6 instituts de Palma i 4 centres de primària, ens hem reunit a un taller de formació per afrontar d’una manera conjunta els riscos dels menors, i el consum d’alcohol en concret. Hem de ser agents actius i responsables en tot allò que afecta els nostres fills i filles, l’educació comença a casa, però segueix a l’escola i a l’entorn en el qual creixen.

El taller FERYA Famílies en xarxa: agents actius en prevenció, impartit per l’equip d’IREFREA i FAPA Mallorca, forma part del programa d’empoderament que se duu a terme a totes les illes, amb la col·laboració de la DG de Família i Menors, de la Conselleria de Serveis Socials. El programa FERYA és una proposta des de les federacions a les associacions de pares i mares per treballar el nostre empoderament i el de les famílies, per actuar de manera activa en la prevenció dels riscos dels nostres fills i filles, tant dins com fora de casa.

Membres de les juntes directives de les associacions de famílies del CEIP Marian Aguiló de Palma, CEIP Esporles, CEIP Bartomeu Ordines de Consell, CEIP Els Molins de s’Arracó d’Andratx, IES Josep Mª Llompart, IES Son Pacs, IES Madina Mayurqa, IES Joan Mª Thomàs, IES Ses Estacions i Col·legi Jesús Maria de Palma, ens hem format en habilitats i estratègies per posar en marxa els nostres objectius, hem definit el nostre territori d’influència, hem ampliat nostra visió i àmbit d’actuació, hem compartit impressions, opinions i vivències, hem visionat la xarxa que formam i la que podem ampliar, essent conscients de la necessitat de treballar de manera coordinada, hem fet dinàmiques pràctiques de lideratge, ens hem empoderat.

 

Del taller han sorgit propostes concretes d’actuació als nostres entorns que se duran a terme durant els següents mesos. Tots podem observar les incoherències del model de diversió imperant entre els nostres joves i les ensenyances que reben a les cases i a l’escola. Tenim festes municipals que promouen la diversió lligada a l’alcohol, augmenta el consum de drogues al voltant dels centres de secundaria, durant les festes populars i festes d’estiu s’incrementa el consum entre els menors i joves…

Aquestes propostes d’actuació només tendran èxit si treballam de manera continuada en xarxa i coordinats entre les distintes associacions i amb la resta d’agents implicats, tant educatius, socials o municipals. Entenem que el treball en xarxa és l’única manera d’afrontar amb èxit el problema del consum d’alcohol a menors, i per aquest motiu treballam activament a la Plataforma per un Oci de Qualitat, on hi ha presents tots els sectors implicats: societat civil, indústria de l’oci i administracions públiques.

Els riscos són els mateixos per tots el menors i joves i la preocupació i necessitat de participar activament com a famílies és la mateixa. Totes les associacions participants al taller, ja formam part del programa FERYA, juntament amb les què ja formaven part d’anteriors tallers.

Desprès de participar d’aquest taller, ens sentim fortes i recolzades amb una visió més ample i real del que volem i com ho podem dur a terme, amb moltes energies per posar en pràctica tot el que hem après. Ara començam el repte de fer real les nostres accions preventives al nostre entorn i treballar en xarxa. Ens iniciam en un programa d’acompanyament per fer-lo real.

Treballem junts de forma activa en la prevenció dels riscos que afecten als nostres fills, perquè els estimem i són el valor més apreciat de la nostra societat.

I la teva associació, forma part de la Plataforma FERYA?

Informa’t al 671336929 o escriu-nos a info@fapamallorca.org

(*) Hi ha evidències científiques que lliguen el consum d’alcohol amb altres riscos com consum de drogues, violència, sexualitat de risc, fracàs escolar, mal ús de les TIC, etc. Segons el darrer ESTUDES a estudiants de 14-18 anys, els nins i nines comencen a beure abans dels 14 anys, el 77% de menors consumeix alcohol i el binge drinking o consum compulsiu (5 o més begudes seguides) augmenta d’un 14% a un 40% dels 14 als 16 anys, en dos anys, i ja és major entre les al·lotes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>