«

»

maig 20 2020

DECEPCIÓ PEL PROGRAMA D’ACOMPANYAMENT EDUCATIU

Aquest dimarts 19 de maig s’ha celebrat  una Mesa de Diàleg Permanent amb les Famílies d’Alumnes, en la qual ens reunim representants de totes les federacions d’associacions de famílies amb el Conseller d’Educació i els directors generals.

Durant la reunió se’ns va explicar l’esborrany del Protocol de desescalada a l’àmbit educatiu a les Illes Balears, que ja havíem conegut a la roda de premsa del Conseller Martí March i que es pot consultar a la web, i es va parlar del Programa d’Acompanyament Educatiu d’aquest mes de juliol.

La recuperació dels efectes d’aquest darrer trimestre confinats sobre l’alumnat, tant acadèmics com socials o emocionals, és un dels temes que més ens preocupa, i que havíem transmès a la Conselleria en diverses ocacions. Els experts ja ens avisen fa temps d’aquests efectes i de com afectaran més a cert tipus de població més vulnerable i el mateix Conseller havia estat parlant d’un procés de recuperació des del mes de juliol i que afectaria també a l’inici del proper curs.

Per això, la publicació del Programa d’Acompanyament Educatiu (PAE) per al mes de juliol ens ha sorprès per distints motius:

  1. no està adaptat a la realitat de l’alumnat en aquesta situació i bàsicament és el mateix del curs anterior,
  2. no està garantit el programa per a qualsevol alumne que ho necessiti, ja que només s’organitzarà als centres on així ho decideixi el seu equip directiu i sempre que hi hagi professorat del mateix centre que vulgui fer les classes

Malauradament, l’anunciat pla de reforç i suport no compleix les expectatives que un moment tan delicat com l’actual requereix. Ara més que mai, necessitam donar tot el suport necessari a l’alumnat per reduir l’escletxa acadèmica que el confinament durant aquest darrer trimestre haurà produït.

No consideram acceptable que un alumne que ho necessiti es trobi sense la possibilitat de rebre aquest reforç, com pot passar amb el programa actual. Si el seu centre no sol·licita el programa o no té docents disposats a fer les classes, la Conselleria ha d’articular procediments per detectar aquest alumne i oferir-li un altre centre on rebre el suport, o enviar altres docents al seu centre. De la mateixa manera, l’absència de transport escolar durant el mes de juliol no pot ser un impediment per a cap alumne, pel que s’hauran d’oferir medis de transport alternatius quan sigui necessari.

En qualsevol cas, consideram positiu que el programa s’hagi ampliat a 5è i 6è de Primària, així com als centres concertats.

Per una altra banda, els punts bàsics del protocol de desescalada a l’àmbit educatiu, que es publicarà en uns dies, són:

  1. les classes presencials començaran el curs 2020-2021
  2. no s’obriran els centres educatius 0-6 dependents de la Conselleria d’Educació (excepció contemplada al pla de desescalada del Govern estatal)
  3. no s’obriran els centres d’educació especial
  4. les escoletes 0-3 privades i municipals podran obrir si compleixen les mesures de seguretat sanitàries establertes
  5. es podran fer tutories presencials de reforç, a grups de màxim 5 alumnes, per a 6è de Primària, 4t d’ESO, 2n de Batxillerat i darrers cursos d’altres ensenyaments de règim especial

Des de FAPA Mallorca consideram positiu i imprescindible que es puguin realitzar classes de reforç, tal com demanàvem, als darrers cursos de les etapes esmentades, a l’alumnat que ho necessiti. Malgrat l’esforç que ha realitzat tota la comunitat educativa, alumnat, docents i famílies, per adaptar-se i millorar el seguiment educatiu online, hi ha alumnat que no ha pogut fer amb garanties aquesta adaptació i pot haver de menester un suport presencial, especialment en els cursos de final de etapa.

2 pings

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>