«

»

maig 17 2023

MENJADORS ESCOLARS, DIAGNÒSTIC 2023

Avui CERAI, Centre d’Estudis Rurals i Agricultura Internacional, Justícia Alimentària, APAEMA, Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca, i FAPA Mallorca hem presentat el diagnòstic dels menjadors escolars als centres educatius públics de les Illes Balears. Aquest diagnòstic, realitzat en el marc del projecte La restauració pública a debat: per una conversió justa i sostenible acord als ODS, amb el suport de la DG de Cooperació del GOIB, és la primera acció del grup motor creat per impulsar la millora dels menjadors escolars en tots els seus aspectes i promoure el consum de productes locals i ecològics.

El context normatiu marca la responsabilitat de les administracions públiques d’orientar la compra pública cap a models basats en una economia social i sostenible. De manera concreta, els menjadors escolars esdevenen instruments prioritaris per desenvolupar estratègies públiques en aquest sentit. 

Per analitzar la realitat dels menjadors escolars a les Illes Balears, el diagnòstic ha incorporat els diferents eixos i actors que determinen l’escenari actual: entrevistes i enquestes a centres educatius, amb respostes del 50%, concessionàries del servei, sector productiu i administració pública, així com revisió bibliogràfica i documental.

Actualment, són gestionats mitjançant licitació de contracte de servei el 87,7% dels menjadors, i el 12,3% restant mitjançant convenis signats amb associacions de famílies i  ajuntaments. De les 24 empreses que operen a les Illes Balears, 6 empreses concentren el 81% dels menjadors escolars. Consideram que és recomanable facilitar l’accés a les licitacions a empreses de menjador petites, per millorar l’accessibilitat a producció de proximitat i ecològica.

La valoració de les licitacions, per part l’administració pública, a través dels criteris d’adjudicació, és l’eina que permet definir el model de menjadors escolars. Les darreres licitacions han augmentat el pes del preu front a l’ús del producte ecològic i altres criteris de qualitat, canvis que consideram un retrocés en el procés de millora.

A les Illes Balears tenim uns menjadors escolars amb els preus més cars de l’estat (preu més habitual 7€), amb un nombre d’usuaris molt per davall de la mitjana estatal (20% de l’alumnat matriculat front el 44,8% de mitjana estatal). Un 87% d’aquest usuaris de Balears són beneficiaris de beques de menjador, el que indica que aquest espai té una funció socioeconòmica molt important per a les famílies.

La integració del menjador escolar en el projecte educatiu del centre és un requisit imprescindible que marca l’Administració, tot i que el 52,2% dels centres manifesta que el menjador no està integrat en el seu projecte educatiu o simplement és un servei extern que s’ofereix a les famílies.

Per una altra banda, el sector productiu balear d’aliments locals i ecològics, tot i que té capacitat per créixer per atendre la demanda dels menjadors escolars, ha de fer front a dificultats com el dèficit en la producció d’alguns tipus d’aliments o els seus canals tradicionals de distribució. 

Per tots aquests motius, consideram imprescindible afrontar un procés de millora amb una visió integral, planificat i temporalitzat amb la participació i coordinació de tots els sectors implicats: les Conselleries responsables d’educació, de salut i d’agricultura i ramaderia, el sector productiu, el sector empresarial, l’àmbit educatiu i familiar i les organitzacions que vetllen per una alimentació saludable i sostenible.

1 ping

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>