FAPA Mallorca ha conegut la nota que ha fet pública la Conselleria d’Educació i la DG de Salut Pública on s’anuncia que es posa en marxa per enguany el programa de salut afectiva i sexual “Amb tots els sentits”, que s’oferirà a tots els centres d’educació secundària i formació professional bàsica de les Illes Balears que hi vulguin participar, a més de la implantació els propers cursos a educació primària i educació infantil, amb continguts i materials adaptats a cadascuna de les etapes. L’objectiu del programa és que els joves “adquireixin les competències necessàries per viure la sexualitat amb plaer, satisfacció i de manera saludable” i que puguin fer-ho establint relacions “gratificants i no discriminatòries”. El programa estarà disponible de manera gratuïta a la web específica , que s’activarà el mes d’octubre, i el pot sol·licitar qualsevol membre de l’equip docent del centre educatiu i també els agents socials i de salut que formen part de la comunitat educativa.
Per una banda, volem valorar de forma positiva que es puguin posar en marxa programes que tracten temes que són de gran importància per al desenvolupament de la identitat i de la nostra pròpia construcció com a individus i com a persones que formen part d’una societat, reforçant la nostra idea de comunitat socioeducativa. No sempre els instruments que s’utilitzen per conèixer aquests temes com és, per exemple, el de les relacions afectives, són els més adequats, i si amb programes com aquest podem tenir una base d’instruments, de recursos, d’eines que siguin coherents, creades per experts en la matèria, amb fonament científic amb un objectiu principal de salut i adaptats al nivell de desenvolupament i comprensió en referència a l’edat de l’alumne i que ajudin a objectius tan importants com adoptar actituds i comportaments d’igualtat, de respecte i de responsabilitat en les seves relacions o aprendre a identificar situacions de risc de coerció, d’abús i de violència, i a actuar de la manera més adequada per evitar-les, per fer-hi front i sol·licitar ajuda, benvinguts siguin. Per desgràcia, un dia darrera l’altre trobem notícies que ens parlen de conductes que violen els principis més bàsics de la igualtat i el respecte en l’àmbit de la sexualitat i de les relacions afectives i una de les eines bàsiques per combatre aquestes situacions serà l’educativa.
També valorem positivament que, de manera inicial, la DG de Salut es posés en contacte amb la nostra Federació per poder parlar d’aquest tema, tot i que també hem de reconèixer que el resultat final ha estat conegut mitjançant aquesta nota de premsa i això no és del tot positiu.
De manera més negativa haurem de valorar el temps d’implementació del programa, que s’iniciarà el mes d’octubre, quan la majoria de centres ja té feta la seva planificació tant en l’àmbit de la formació (els cursos de formació ja han estat demanats a finals del curs acadèmic anterior) com en els programes d’acció tutorial i, òbviament, en l’àmbit acadèmic més estricte. Esperem que aquest fet no faci que molts de centres que poguessin necessitar aquests recursos no els utilitzin per qüestions de planificació i organització. Els docents, aquells que han d’implementar el programa dins de l’aula del centre educatiu, també s’han assabentat de l’existència del programa mitjançant aquesta nota de premsa i poden tenir els seus legítims dubtes en relació a la seva implementació durant aquest curs acadèmic. El fet de tenir bons materials no vol dir que el programa funcioni i, per tant, és imprescindible la capacitació real del professorat o de la persona responsable d’implementar-ho. Finalment, també volem recordar que es parla de les famílies dins d’aquest projecte, però no queda clar quin és el seu paper, quina informació es rebrà i, en el cas d’implementar el programa, a qui anirà dirigit, quina capacitació existirà prèvia per poder dur-lo a terme i com s’avaluarà el seu desenvolupament.
Per tant, creiem que la idea és molt necessària i bona i si realment desenvolupa els objectius programats serà una bona eina preventiva. Esperem que la seva implementació sigui la més efectiva i positiva possible en benefici dels nostres fills i filles, de tots els membres de la comunitat educativa i de la nostra pròpia societat. Però, això sí, haurem d’esperar al mes d’octubre per conèixer-lo i valorar el seu desenvolupament al llarg del curs.