FAPA Mallorca vol expressar la seva satisfacció per la continuació del Programa d’Acompanyament Escolar durant el mes de juliol. Aquest programa està destinat a ajudar els alumnes a superar les dificultats per aconseguir l’èxit escolar i la titulació en educació secundària obligatòria. La seva finalitat del programa és que l’alumnat aconsegueixi l’autonomia suficient per poder regular el propi aprenentatge i augmentar les seves expectatives d’èxit. Orientar i proporcionar materials adequats, així com promoure els hàbits d’organització del temps, la planificació de les tasques, la concentració i la constància en l’elaboració, i la qualitat en la realització i expressió dels resultats.
Hem de recordar que l’existència d’aquest tipus de programes era una reclamació històrica de la nostra Federació. A determinats municipis com Inca existeixen programes d’aquest tipus a iniciativa municipal però no es pot deixar únicament en mans d’aquesta iniciativa la seva existència. Hi ha municipis que o bé per falta de voluntat política o bé per falta de recursos econòmics i materials no els poden dur a terme i es poden generar greuges comparatius entre municipis, escoles i alumnes. Tampoc no es pot deixar la possibilitat de realitzar aquest acompanyament i reforç en mans únicament de les famílies perquè les diferències són més que evidents i la possibilitat de tenir uns recursos personals i / o econòmics han fet que es crei una desigualtat real dins de les nostres escoles i que hi hagi infants amb tots els elements d’ajut extern necessaris i altres que mai hagin pogut accedir a ells.
La universalització d’aquest tipus de programes, tant el que s’ha realitzat a partir del mes de gener com l’específic del mes de juliol és l’objectiu a aconseguir durant el curs següent. Universalització en el temps. No podem esperar a començar un programa d’aquest tipus al començament del segon trimestre del curs. Ha d’existir la possibilitat de fer-ho des del moment en que es necessiti l’ajut i això pot ser el propi inici de curs. Universalització a tots els centres. No s’ha de deixar la possibilitat de poder triar tenir aquest ajut o no al lliure arbitri dels centres educatius i els seus equips docents. S’ha de fer obligatori i, en el cas de no poder contar amb professorat del propi centre per qüestions organitzatives o personals s’ha de preveure la necessitat de tenir una borsa de professorat per poder realitzar aquest reforç. Universalització a les dues xarxes. La xarxa d’escola concertada ha de tenir la possibilitat d’accedir a aquest tipus de programes perquè les famílies es poden trobar amb les mateixes dificultats que les famílies de la xarxa pública i els infants tenen les mateixes dificultats. No podem ajudar només a unes famílies deixant de banda a les altres. Universalització a totes les etapes educatives. Les dificultats que es poden trobar a l’etapa postobligatòria poden ser igual de greus que les que troben en l’ensenyament obligatori i s’ha de poder tenir accés a aquests recursos per poder pal·liar les dificultats. A més, podem esmentar que aquest recurs podria ser una bona idea per no avançar les proves extraordinàries una mesura que, al nostre parer, no beneficia pedagògicament a l’alumnat mentrestant que el reforç d’hàbits, estratègies i metodologies de manera clara sí que ho.
De totes formes, un punt que no podem oblidar és el de l’avaluació d’allò que ja s’ha fet. Creiem necessari, igual que en qualsevol àmbit del nostre sistema educatiu, que es faci una avaluació d’aquest programa, dels resultats que ha aconseguit aquest primer any i que s’informi a la comunitat educativa de cada centre d’aquests resultats. A més, aquesta avaluació no només ha de ser quantitativa (nombre d’aprovats i suspesos) sinó qualitativa, amb la informació que aportin els propis alumnes i les famílies.
Sabem que per realitzar totes aquestes demandes de millora seran necessaris més recursos i, per això, volem recordar que l’increment de recursos en aquest punt és una de les tasques que la nostra Federació ha recordat a la nova titular del Ministeri d’Educació com a més urgents. L’actual programa es troba cofinançat entre la Conselleria d’Educació i el Govern de l’Estat. Si es pot millorar aquest finançament podrem aconseguir que aquest programa serveixi per millorar el nostre sistema educatiu i per fer possible evitar que els recursos econòmics dels que disposa una família sigui un factor determinant de l’èxit educatiu dels nostres infants.