«

»

set. 26 2018

El transport escolar (II): altres possibles millores que encara s’han de realitzar.

FAPA Mallorca vol continuar reflexionant en relació a la situació del transport escolar a les nostres Illes.
Ja hem parlat a un article anterior de la problemàtica de l’ensenyament postobligatori, de les seves possibles solucions i de com la voluntat política i la voluntat de trobar recursos econòmics seran claus per aconseguir que una situació injusta es pugui solucionar. Esperem que així sigui perquè si no haurem de tornar a denunciar-ho fins que s’aconsegueixi.
En altre ordre de coses hem de recordar que fa uns messos va sortir a la llum la proposta de fer un ús compartit del transport escolar per part dels usuaris del transport públic interurbà ordinari. A dia d’avui no tenim molt clar com ha acabat aquesta proposta amb la que la nostra Federació es va manifestar en desacord perquè no se n’havia parlat amb la comunitat educativa, per les dificultats tècniques que suposava i per les dificultats de control ordinari dels passatgers que podia generar. A més, un altre possible motiu seria la simple mancança de places que genera actualment que molts d’alumnes d’ensenyament postobligatori no puguin fer-ne ús per arribar al seu centre d’estudi.
Però tampoc no podem deixar de banda a l’alumnat que ja utilitza aquest servei i algunes qüestions que encara ara es poden millorar. Una de les quals seria la dels acompanyants de transport escolar. Aquesta figura és present a tots els vehicles de transport escolar per ser obligatòria per poder prestar el servei. Les seves funcions són la vigilància de l’alumnat tant en la qüestió de l’assistència com el compliment de les normes, l’atenció en situacions d’emergència i la col·laboració amb la direcció del centre educatiu en tot allò que pugui contribuir a la millora del servei. Aquestes persones són contractades per les empreses encarregades del servei de transport escolar i tenen com a única obligació la presentació del certificat negatiu d’antecedents per delictes sexuals. Però, quins requisits més tenen aquestes persones en qüestió de formació o de tracte amb menors d’edat? Quins requisits tenen de formació en seguretat i atenció a incidències? En principi, segons les instruccions que publica la DG de Comunitat Educativa, no seria necessària una formació específica que en moltes d’altres feines que es realitzen amb menors sí que es requereix.
Hem de recordar que a molts d’àmbits de la nostra societat s’està començant un procés en el que a aquelles persones que tracten amb els nostres fills i filles, amb els infants, se’ls requereix una qualificació i una professionalització degut a la importància de la feina que realitzen. La nostra demanda va en aquest sentit. Una major i millor formació pot fer d’una figura oblidada un element més del món educatiu. Una persona que sigui un referent en educació vial o en resolució de conflictes entre molts d’altres factors. A més, aquesta millora formativa serviria no només per donar un millor servei sinó també per donar un major prestigi a aquesta figura. Per això, demanaríem a l’administració educativa que faci aquesta reflexió i pugui revisar la normativa existent, igual que ja està fent en altres àmbits, per continuar en el camí de millora dels serveis que gestiona. Si es produeix aquesta millora podrem dir que anem en el camí de la tan necessària millora del nostre sistema educatiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>