«

»

juny 25 2019

Els Acords de Bellver: la qüestió de l’educació. Mancances i oportunitats.

FAPA Mallorca vol fer una valoració inicial de l’Acord de Governabilitat signat aquest final de mes, l’anomenat pacte de Bellver.

Primer de tot la nostra Federació vol donar l’enhorabona a tots els representants polítics triats per la ciutadania a les darreres eleccions i especialment al nou Govern que en breu dirigirà la política de la nostra comunitat durant la propera legislatura i desitjar-lis molts d’encerts a la seva important tasca.

Durant la campanya electoral la nostra Federació va posar damunt de la taula una sèrie de demandes dirigides als diferents partits polítics, exposant les nostres prioritats en matèria educativa. Quan es sàpiguen els noms dels responsables de la política educativa durant els propers quatre anys FAPA Mallorca demanarà immediament una primera reunió per poder parlar directament de totes aquestes prioritats, de comla nostra Federació pot contribuir i ajudar i de com evitar errades que gràcies a la participació de la comunitat educativa són evitables.

Mentrestant ja tenim a les nostres mans allò acordat pels partits polítics que conformaran el proper executiu. A aquest document de 30 pàgines de llargaria, pareix que l’educació és una prioritat en tant que les 15 primeres mesures esmentades en parlen de forma directa. Si aquesta percepció s’acompleix posteriorment la nostra valoració és, òbviament, positiva. L’educació hauria de ser una prioritat per a qualsevol govern perquè no només es tracta del present de les nostres societats sinó també del seu futur. Això sí, quan comencem a estudiar aquestes primeres mesures ens trobem amb un problema. Als diferents partits polítics durant campanya electoral els vàrem reclamar concreció en les mesures. El paper i més en campanya electoral ho aguanta tot i les promeses, per ser realistes, han de ser concretes. No volíem declaracions d’intencions sinó objectius, procediments i recursos per aconseguir dur aquest terme aquestes propostes. Pareix que no ens han fet gaire cas. La immensa majoria de les mesures són formulacions generals com: “ampliarem la política de beques”, “millorarem i estabilitzarem la plantilla docent articulant un acord d’estabilitat” o “seguirem fomentant l’alimentació saludable i de km0 per als centres escolars”. Òbviament nosaltres també estem totalment d’acord amb aquestes formulacions. Són demandes de sentit comú i que milloraran el nostre sistema educatiu però el que demanem i exigim dels nostres responsables polítics és que ens expliquin com fer-ho. Frases com “finançament adequat del sistema educatiu” no tenen sentit sense un context real perquè són totalment interpretables i podem conduir a discusions que ja hem tingut la passada legislatura. Per això, en aquesta primera reunió amb els responsables de la política educativa demanarem aquesta concreció.

Per altra banda algunes d’aquestes mesures es refereixen a temes que no s’han assolit aquesta passada legislatura com la reducció significativa de les aules modulars o aconseguir una llei educativa de les Illes Balears. Sense la concreció abans esmentada no podem estar segurs de que en aquesta nova etapa es puguin acomplir. La reducció d’aules modulars s’ha trobat amb dificultats per trobar recursos econòmics, espais disponibles o recursos humans per poder redactar i dur a terme projectes d’obra. Com es solucionaran aquestes dificultats ja detectades? La llei educativa pròpia es va trobar amb una comissió parlamentària inoperant en la que els diferents partits polítics varen antepossar els seus interessos electorals als interessos del conjunt de la societat. Com s’aconseguirà una llei educativa de consens que era allò que proposava Illes per un pacte?

Finalment i, en espera de poder plantejar aquests dubtes i molts d’altres només posar damunt de la taula que en totes aquestes mesures s’esmenta una sola vegada el concepte de comunitat educativa i cap vegada la paraula famílies. Per a la nostra Federació la participació real i efectiva de les famílies en la política educativa hauria de ser una prioritat d’aquesta nova etapa de govern perquè és un dels temes pendents de l’anterior legislatura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>