«

»

jul. 13 2017

Els joves i l’alcohol: el compromís de FAPA Mallorca i el cas del Birracruzis d’Inca

 

   Un any més FAPA Mallorca vol denunciar la celebració de l’anomenat Birracruzis a la població d’Inca. Volem recordar que el compromís de la nostra federació amb un oci saludable i de qualitat no és nou i que, especialment, en l’etapa de l’adolescència aquest tipus d’oci és més imprescindible que mai. Això significa que hem de canviar algunes de les idees que existeixen a les nostres societats tant sobre el propi concepte d’oci, sobre el paper de l’adolescència i sobre el consum de determinats tipus de substàncies com, per exemple, l’alcohol.

   El consum d’alcohol a les festes és una activitat qualificada com a normalitzada a les nostres societats i que, com a màxim, considerem que edats com la infància no hauria d’estar permès però que acceptem sense massa problemes a qualsevol altre edat. En tot cas, allò que ens causa com a societat més problemes en relació al consum d’alcohol són les seves conseqüències per a la convivència en relació a conductes considerades inapropiades en públic, brutor o destrosses als espais comuns. Aquest és el principal plantejament que hi ha darrera de l’intent de reducció del consum en les anomenades festes populars i, com ja hem denunciat en altres articles, és un plantejament que queda bastant més curt del que la nostra Federació considera necessari i oportú per poder generar un canvi de mentalitat social a llarg plaça i no només solucionar els efectes del vertader problema en el curt termini.

   En el cas que ens ocupa ens trobem amb una situació que trobem exemplificant d’allò que més ens preocupa: una activitat privada lucrativa (tot i que es reivindiqui com a festa popular no deixa de ser el negoci privat d’una empresa) que utilitza l’espai públic de manera oberta (els principals carrers del centre d’Inca són l’escenari d’aquesta celebració), en horari de 8:30 a 16:00 h d’un dissabte i que té com a principal objectiu el consum d’alcohol. Per tant, ens trobem amb una glorificació del propi consum com a diversió (si beus t’ho passes bé i no ho fas no pots passar-t’ho bé), amb la única finalitat del consum (no hi ha festa més enllà del fet de beure), que es fa en públic sense cap tipus de restricció i, per tant, davant dels ulls de qualsevol altre persona que passi pel carrer en aquells moments (per exemple menors d’edat) i que, òbviament, també pot generar problemes a la resta de persones que transitin per aquell espai públic (aglomeracions, alteració de l’ordre públic, conductes incíviques). A més, tota aquesta activitat es fa amb el permís municipal pertinent quan, per exemple, per motius obvis de salut pública i de promoció de la vida saludable podria ser una activitat que es podria considerar com a perjudicial per arribar a aconseguir aquests objectius i, per tant, com una activitat que es podria plantejar la seva no realització. Amb aquesta activitat no només normalitzen el consum d’alcohol en públic, sinó que l’associem amb la diversió en qualsevol situació, moment i espai de les nostres vides, idea que pot resultar totalment contrària a les pròpies campanyes de prevenció i conscienciació que duguin a terme les nostres institucions públiques.

   Per tots aquests motius, demanem un anys més que l’Ajuntament d’Inca i qualsevol altre institució pública que es pugui trobar en una situació semblant, que es pugui plantejar la no celebració d’aquests tipus d’esdeveniments al seu municipi per ser coherent amb allò que les pròpies institucions públiques en teoria defensen, que és la promoció de la salut i el benestar dels ciutadans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>