«

»

juny 25 2017

FAPA Mallorca i l’informe “Els nins de la clau”

 FAPA Mallorca va tenir l’oportunitat de participar a una tertulia a IB3 Ràdio amb una de les responsables de la Fundació Educo que recentment ha publicat un demolidor informe titulat Nativos de la crisis: los niños de la llave  que posa de relleu la problemàtica que pateixen moltes famílies a l’Estat Espanyol i, òbviament, també a les nostres illes. Així, qualsevol infant ha de poder tenir les mateixes oportunitats que la resta dels seus companys i companyes i aquestes oportunitats no es redueixen a tenir material escolar o una plaça a un centre educatiu sinó que van més enllà i passen per poder fer les mateixes menjades i en les mateixes condicions que qualsevol altre infant o a poder desenvolupar la seva identitat. Per això, aspectes com el temps d’oci, aquells àmbits més enllà de l’escola, són imprescindibles per poder desenvolupar la nostra personalitat, el que som i el que els infants poden arribar a ser i, en aquest aspecte, no tothom té les mateixes oportunitats. Amb això no volem dir que no s’hagi de desenvolupar l’autonomia dels infants i que, per les seves característiques personals, no hi hagi nins i nines que puguin fer-se càrrec de romandre tots sols o de fer les seves activitats de manera autònoma. El problema és que ens trobem amb multitud de nins i nines que no tenen més opcions que romandre a casa seva en acabar l’escola o que no poden gaudir del seu temps lliure durant les vacances. Fins i tot, en molts de casos, són els encarregats de tasques bàsiques familiars com la cura de la llar o d’altres membres de la família com germans i germanes petits/es. I, no només estem parlant de famílies sense recursos sinó que cada vegada més estem parlant de famílies que tenen els recursos justs per sobreviure però que no poden dedicar una part dels seus ingressos a despeses com l’oci o la formació integral dels seus fills i filles. I no estem parlant de persones sense feina sinó de persones que formen part dels anomenats “treballadors pobres”, que fan feina, però que el seu sou no pot afrontar aquestes despeses extres, tipologia de treballadors cada vegada més present a la nostra comunitat.

  Les nostres administracions autonòmiques i locals estan advertides d’aquesta problemàtica molt abans d’aquest informe i han actuat en una direcció concreta: assegurar que els infants més desfavorits puguin accedir a serveis tan bàsics com el de menjador escolar, activitats extraescolars o escoles d’estiu en igualtat de condicions que els seus companys. Com no pot ser d’altra manera, FAPA Mallorca aplaudeix que les administracions facin aquesta tasca mitjançant els seus serveis socials però, com bé indica aquest informe, no ens podem quedar aquí. La tasca de l’administració ha d’anar més enllà de solucionar les problemàtiques més greus i ha de tenir com a objectiu la igualtat d’oportunitats de tots els infants que formen part de la nostra comunitat educativa. Sabem que per poder realitzar aquesta tasca seran necessaris nous recursos: escoles i patis oberts l’horabaixa, facilitats d’accés a activitats extraescolars, accés a escoles d’estiu, etc. I que per poder aconseguir recursos serà necessària una actuació valenta en el tema pressupostari perquè totes les oportunitats que aquests infants no puguin tenir repercuteixen al que seran aquests infants quan siguin grans i a la societat que tindrem en el futur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>