«

»

juny 01 2018

Festa-Botellot a Alcúdia – mesures preventives

Aquest proper 8 de juny, es celebra la ja tradicional festa de final de curs d’ESO al Port d’Alcúdia, on hi participen uns 5.000 alumnes dels municipis de la zona Nord de Mallorca.  Malauradament, aquesta celebració s’ha convertit en un gran botellot a la platja, amb un consum generalitzat d’alcohol per part dels menors d’edat. Els darrers anys s’ha detectat que hi assisteixen nins i nines cada vegada més joves, dels primers cursos d’ESO que, amb molta probabilitat, acaban bevent alcohol.

Al darrer plenari de la Plataforma per un Oci de Qualitat*, vàrem proposar fer accions conjuntes per treballar sobre el botellot d’ESO a Alcúdia, i es varen tractar a una reunió el passat dia 22, convocada pel batle d’Alcúdia i representants de la Plataforma, amb l’assistència de representants municipals dels 11 municipis implicats, caps de policia o policies tutor, caps de la Guarda Civil, representants dels centres educatius i les APIMA, PADIB (Conselleria de Salut), IMAS (Consell de Mallorca), CONVIVEXIT (Conselleria d’Educació), IREFREA (coordinadors de la Plataforma), el coordinador del programa Policia Tutor (ISPIB) i FAPA Mallorca.

L’objectiu de la reunió no ha estat mai el d’impedir la festa de final de curs, sinó que aquesta sigui més saludable i segura, evitant o reduint el consum d’alcohol dels menors. consensuant unes mesures comunes entre tots els municipis d’on venen els menors d’edat a la festa. Així, a més del dispositiu de seguretat que cada any es desplega, amb la presència dels policies tutors dels distints municipis, que ha aconseguit reduir els problemes de seguretat derivats, les mesures preventives que s’han acordat són:

  • Enviar una carta a les famílies des dels centres de secundària i les APIMA, exposant el problema i demanant la seva col·laboració perquè els seus fills i filles no se vegin inclosos en aquestes conductes insaludables i perilloses.
  • Xerrades als alumnes d’ESO per part dels policies tutor de cada municipi.
  • Xerrades a les famílies, complementàries i coordinades amb les dels joves, per informar, aconsellar i debatre sobre quin ha de ser la nostra actitud davant aquestes festes.

L’ajuntament d’Alcúdia també publicarà un ban de batlia ordenant retirar les begudes alcohòliques als menors, que es destruiran per raons higiènico-sanitàries i una major vigilància i pressió sobre els comerços que venen aquestes begudes i l’entrada als locals d’oci.

Som conscients, tant FAPA Mallorca com la resta d’entitats, de què és una situació que fa molts d’anys que es dona i que no es canviarà en un estiu, però estam segurs de que aquesta experiència pilot, unificant esforços i mesures, servirà per definir futures estratègies davant aquesta i altres festes i revetlles que es donen durant tot l’estiu.

No fer tot el possible per evitar el consum d’alcohol dels menors és un tipus més de maltracte als nostres fills i filles

 

FAPA Mallorca coordina les xerrades a les famílies que es faran durant la propera setmana:

 

 

(*) La Plataforma per un Oci de Qualitat de les Illes Balears (POQIB), de la qual FAPA Mallorca n’és membre des de la seva creació el 2011, agrupa a representants de les administracions públiques, la indústria de l’oci i d’entitats de la societat civil (resolució 2018 amb el llistat de membres) amb l’objectiu de desenvolupar estratègies comunes i consensuades per a la prevenció dels riscs associats a l’oci i aconseguirun model oci saludable i segur per a tots els joves.L’objectiu prioritari que ens hem marcat és la prevenció del consum d’alcohol dels menors d’edat, un problema que afecta a tothom i cada vegada a edats més primerenques.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>