«

»

juny 04 2021

INSTRUCCIONS COVID PER AL CURS 21/22

La nova normalitat no arriba als centres educatius

Avui hem discutit amb la Conselleria d’Educació, a la Mesa de Diàleg Permanent amb les Famílies, les instruccions per al curs 21/22 amb les mesures COVID previstes. Compartim l’objectiu d’avançar cap a una normalitat a l’educació amb la prudència necessària per garantir les escoles obertes, però valoram algunes de les mesures com a insuficients o que poden arribar a perjudicar a les famílies. A la reunió vàrem transmetre l’opinió i les demandes que varen ser acordades a l’assemblea de la Federació de dia 28 de maig.

SECUNDÀRIA I SEMIPRESENCIALITAT

Consideram que, en el segon curs de pandèmia, l’objectiu d’aconseguir la màxima presencialitat és insuficient i els nostres fills i filles necessiten que estigui garantida la seva assistència diària a classe en qualsevol situació pandèmica, que no impliqui confinament domiciliari. Els efectes negatius de la semipresencialitat sobre els joves, malgrat l’esforç de tota la comunitat educativa, no es poden repetir un segon curs o correm el perill de condemnar al fracàs a una generació. Hem demanat que s’apliquin totes les mesures possibles per garantir la presencialitat, amb l’increment necessari de professorat i espais o ampliant horaris lectius als horabaixes. La normativa recull aquesta darrera opció però no s’ha optat per ella en cap cas, acceptant una semipresencialitat que es podria haver evitat, malgrat la dificultat d’organització que pugui implicar.

Coincidim en el desig de mantenir les ràtios baixes que han manifestat els sindicats, sempre que això no repercuteixi en la presencialitat a secundària, que és la nostra prioritat pel curs vinent. Seguirem defensant ratios menors com una mesura necessària per a una qualitat educativa quan la situació es normalitzi.

PROVES PBAU

També hem tornat a manifestar la nostra decepció per la falta de mesures compensatòries per a l’alumnat en semipresencialitat de 2n de Batxillerat, que assistirà a la PBAU en una situació de greuge comparatiu respecte als companys que han assistit diàriament a classe.

NECESSITAT EDUCATIVES ESPECIALS

Ens sembla positiu el manteniment de l’increment de docents aconseguit per al curs actual i la recuperació de les funcions dels especialistes a Primària. Però hem deixat clar que no donam en absolut suport a cap excepció que impliqui que el professorat  de suport a l’alumnat amb necessitats educatives realitzi altres funcions, com ha passat aquest curs.

COHERÈNCIA I FLEXIBILITAT DE LES MESURES COVID

Durant aquest curs les escoles han hagut de complir mesures molt més estrictes que a la resta d’àmbits, arribant sovint a situacions contradictòries amb allò exigit als infants a les escoles i el que podien fer fora d’elles. Tal com va acordar l’assemblea de la nostra Federació, hem demanat coherència entre les mesures als centres educatius i les aplicades a altres àmbits, així com mecanismes àgils i definits per revisar-les quan se produeixin canvis de nivell d’alerta epidemiològica.

L’ús de les mascaretes segueix essent obligatori a partir dels 6 anys, si bé s’ha inclòs a les instruccions que es regularà en cada moment, d’acord amb les indicacions de la Conselleria de Salut, mitjançant instruccions específiques als centres educatius. Consideram necessari que aquests mecanismes de revisió de canvis es facin extensibles a la resta de mesures.

MENJADORS ESCOLARS

Un altre tema que ha centrat la nostra preocupació durant tot el curs ha estat la compromesa situació dels menjadors a les escoles públiques. Aquests menjadors han sofert restriccions que han provocat, entre altres motius, una reducció d’usuaris que ha fet perillar la seva sostenibilitat, encara que la Conselleria ha aportat mesures de suport econòmic a les concessionàries per intentar pal·liar la situació. Ens sorprèn que aquesta reducció d’usuaris de menjador hagi estat molt menor als centres concertats i per això pensam que les dificultats poden ser resoltes també als centres públics.

Amb la progressiva recuperació econòmica es preveu que el proper curs els menjadors escolars seran molt més necessaris. Amb les condicions viscudes el curs 20/21 i les mesures exigides per la Conselleria de Salut, creim no estan garantides totes les places necessàries per al proper curs. Malgrat tot, la Conselleria d’Educació ens ha assegurat que totes les famílies que ho necessitin tendran una plaça disponible i els centres habilitaran els espais necessaris d’acord amb la demanda.

DIGITALITZACIÓ I COMPRA DE CHROMEBOOKS

Hem transmès al conseller i a la nova cap d’inspecció educativa les queixes rebudes de famílies per l’obligació de comprar un dispositiu digital concret, i fins i tot a un proveïdor determinat, pel projecte de digitalització del centre, en alguns casos des de 4t de Primària. Ens han assegurat, tal com indiquen les instruccions, que les famílies no estan obligades a aquesta compra i que poden utilitzar un dispositiu propi. Per la nostra part, farem arribar a la cap d’inspecció educativa tots els casos que ens arribin. 

Ens indigna que els esforços dels darrers anys per avançar cap a la gratuïtat de l’educació pública ara es vegin compromesos per una digitalització forçada, sense consensuar i a costa de l’economia de les famílies.

 

FAPA Mallorca seguirem treballant i vetllant perquè aquestes instruccions permetin recuperar la normalitat educativa, amb l’assistència diària a classe de tot l’alumnat, els suports adients per a tot l’alumnat amb necessitats educatives i uns serveis complementaris que permetin complementar l’educació de l’alumnat i la conciliació de les famílies.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>