«

»

abr. 22 2017

Jornada de debat: Festes populars i alcohol

Avui hem assistit, convidats per l’Ajuntament de Sóller, a una Jornada de debat sobre els problemes que el consum d’alcohol dels joves provoquen a les festes populars. Durant la jornada, a la què han assistit 16 municipis de Mallorca, s’han presentat experiències de Sóller, Pollença, Sineu i la visió de FAPA Mallorca, com a representats de les famílies.

Ha quedat palès que el botellot que els joves realitzen durant les festes populars, habitualment ni tan sols integrat en la pròpia festa, desvirtuen l’essència de la festa i provoquen un greu problema, sobre tot als pobles més petits i amb menys recursos per controlar aquestes aglomeracions.

FAPA Mallorca, amb el projecte FERYA, duim des del 2013 alertant d’aquesta situació, posant el focus en el problema de salut que representa pels joves, molts d’ells menors d’edat. Hem aprofitat per transmetre als ajuntaments la nostra posició:

  1. És necessari visibilitzar i socialitzar el problema; solament si veim el problema i el consideram, posarem solucions. Cal rompre amb la normalització d’aquest consum d’alcohol per part dels joves. És  injust delegar la responsabilitats, només als pares o només als ajuntaments. Tots som responsables i transmetem un model als joves, amb la coherència o incoherència de les nostres accions, omissions i permissivitats, tant a nivell individual com col·lectiu o institucional.
  2. L’objectiu prioritari és el de la protecció de la salut dels joves i menors. No es tracta només d’un problema de renous, de brutors, de molèsties als veïnats o de seguretat per les aglomeracions: és un problema de SALUT, per tant així s’ha de tractar a les polítiques municipals. A més, els joves han de formar part de la solució, ells necessiten les seves pròpies formes de socialització i n’han de ser els protagonistes, però aquestes han de ser segures i saludables.
  3. Les iniciatives han de ser globals, coordinades i sostingudes en el temps. S’ha posat de manifest que certes accions dels municipis només fan desplaçar el problema. Les acciona aïllades ens condemnem a invertir moltes energies i recursos per aconseguir algun resultat puntual, insuficient si realment pretenem invertir aquesta tendència.

Estam satisfets de veure iniciatives com aquesta, malgrat necessiten ser més nombroses i coordinades. En aquest sentit, el passat 26 d’octubre proposàrem a l’Assemblea de Batles i Batleses que participassin directament a la Plataforma per un Oci de Qualitat, que coordina la Conselleria de Salut, com un marc comú on treballar plegats i coordinats, a nivell de les Illes Balears.

Si realment volem que els nostres fills i filles aprenguin a divertir-se sense la necessitat de consumir alcohol, si realment els volem protegir dels riscos que corren amb aquests comportaments, hem de ser capaços d’engegar estratègies globals i en xarxa que impliquin a tots els sectors de la societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>