«

»

jul. 09 2017

La climatització i els centres escolars

Com bé essent habitual durant aquest curs acadèmic FAPA Mallorca ha parlat d’un dels temes més recurrents en referència a les condicions de les escoles: la seva climatització. Tots sabem que a la nostra comunitat tenim un clima que fa que en determinats moments de l’any faci fred i, per tant, pugui ser necessari utilitzar elements de climatització per mantenir la temperatura a les aules dins d’un marc de calor acceptable i altres moments de l’any, especialment a l’inici i al final de curs, faci calor. En referència al fred de l’hivern la majoria de centres compten amb calefacció però com és ben sabut per molts dels nostres fills i filles, no sempre funciona en condicions òptimes. Recordem que, igual que pot passar a les nostres pròpies llars, allò important no és tenir una maquinària concreta, com per exemple, calefacció, sinó que aquesta tingui un manteniment adequat i, per tant, quan la necessitem, funcioni en condicions òptimes. Per això, demanem i sabem que la Conselleria d’Educació faci i exigeixi als centres que el manteniment sigui periòdic, seriós i es puguin solucionar aquelles deficiències abans de que sigui necessari el seu ús. Per altra banda, en aquells centres que per les seves condicions específiques, tinguin més dificultats per poder aconseguir unes condicions òptimes de climatització, demanem mesures organitzatives, d’inversió i de previsió per aconseguir que no haguem de fer-nos ressò d’imatges com les de les aules modulars (prefabricades) de l’IES Binissalem durant el passat hivern on es veia, de manera clara, que les condicions no eren les adequades, ni de bon tros, per poder realitzar correctament la tasca educativa.

Però, per ventura, aquest curs acadèmic el tema més destacat ha estat el de la calor a les aules. Durant el mes de juny hem patit encara més calor de l’habitual i això s’ha fet notar als nostres centres educatius. Hem tornat a observar-los i hem vist que alguns no tenien tots els elements d’obscuriment necessaris (persianes, cortines, etc.), hem vist que les nostres aules no estan ben ventilades, que els nostres patis no tenen ombres on poder jugar durant el temps de l’esplai i que en aquells pocs centres que disposen d’elements de refrigeració elèctrics no sempre es feia ús d’ells o bé pel seu mal manteniment o bé per no incrementar la despesa que s’originava en el rebut elèctric. Així, tot i que pugui parèixer contradictori a les nostres illes, hem “descobert” una altra vegada que els nostres centres educatius no estan preparats per la calor del nostre clima. Però, gràcies a les denúncies públiques de mares i pares, de la nostra Federació o dels sindicats educatius pareix que aquesta descoberta pot tenir una resposta per part de l’Administració.

És obvi que no es poden equipar a tots els centres amb elements de refrigeració elèctrics, tant per la despesa econòmica, com per la impossibilitat tècnica en alguns casos com, i això pot ser encara més important, per la despesa ecològica que això comportaria. Però sí es poden subsanar les deficiències en finestres o persianes que dificulten la ventilació, es poden crear més espais amb ombra, es poden utilitzar nous elements estructurals de ventilació natural que no només redueixen la despesa ecològica sinó que també solucionen de manera immediata els problemes i es poden aplicar les noves tècniques de construcció a qualsevol reforma o nova construcció escolar que es faci per part de l’Administració.

Per una vegada pareix que aquestes idees són compartides tant per la nostra Federació com per part de l’Administració però, com sempre, ens trobem amb el problema habitual: els pressupost destinat a la Conselleria d’Educació. Si volem dotar als nostres centres dels elements que facin possible una vida escolar amb normalitat, en les condicions que tothom desitjaríem per a nosaltres mateixos en la mateixa situació, ens toca recordar una altra vegada la necessitat d’incrementar el pressupost destinat a Educació i, en aquest cas concret, a infraestructures educatives.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>