FAPA Mallorca vol expressar la seva sorpresa i decepció en conèixer les dades definitives en relació a la convocatòria de beques de menjador del curs 2017 / 18. Hem de recordar que la nostra Federació ja va criticar aquesta convocatòria per la data en que es va publicar, amb retard en relació a la convocatòria de l’any anterior, retard produït per causes administratives però que afectava a les famílies en situar-se a finals de curs, moment en el que les preocupacions i ocupacions de les famílies augmenten. També vàrem posar de relleu la nostra disconformitat amb el barem de renda utilitzat com a criteri restrictiu en relació a les sol·licituds. Ja hem argumentat a un article anterior que l’índex de renda utilitzat per atorgar la puntuació i la possibilitat o no de tenir de poder accedir a la possibilitat de tenir la beca no s’adapta a la realitat de la nostra comunitat, on amb els mateixos ingressos que a una altra, no es satisfan les mateixes necessitats (només per esmentar una dada recordar que el lloguer mitjà a Palma d’un pis de 90 metres quadrats és de 1000 Euros al mes) i, per tant, s’han d’adaptar els llindars de renda a les despeses reals que té una família al nostre territori.
Si ens centrem amb les dades que ens ha presentat la Conselleria d’Educació com a definitives ens trobem que s’han presentat 7890 sol·licituds per accedir a les beques menjador (que recordem no tenen perquè cobrir el total de la despesa familiar en aquest aspecte), que d’aquestes, 787 no acompleixen els requisits (uns requisits basats en un índex de renda principalment i la necessitat d’estar escolaritzat a un centre educatiu) i que del total de 7003 sol·licituds admeses només s’han concedit 2897. Això vol dir que que 4016 sol·licituds, per tant, 4016 infants, no han vist atesa la seva necessitat tot i acomplir els requisits. L’Administració pot argumentar que presentar una sol·licitud no implica que et sigui concedida una ajuda i això ho entenem en tant que la pròpia convocatòria ho preveu, però no ho podem acceptar en tant que presentar la sol·licitud implica tenir una necessitat que no només la pròpia família veu sinó que també la pròpia administració reconeix perquè entra dins dels seus requisits però que, a la pràctica, es veu sense satisfer.
Ens resulta preocupant que aproximadament un 57 % de les sol·licituds que acompleixen els requisits es vegin rebutjades perquè implica que la majoria de demandes, reconegudes com a tals, l’administració no vol o no pot solucionar-les. Sigui quina sigui la resposta aquesta situació no pot continuar així. Si es necessiten més recursos econòmics serà imprescindible l’augment de la partida pressupostària destinada a aquest tema i per aquest motiu la nostra demanda de l’augment del pressupost educatiu #MÉSdeMIL és més vigent i imprescindible que mai. Si el que es necessita és canviar la voluntat, canviar les prioritats d’aquest govern ara encara som a temps, perquè si un governant veu una necessitat i no fa res per solucionar-la està fent de manera incorrecta la seva feina i, per això, no ens valen excuses en aquest tema perquè la nostra Federació sempre ha tingut clar que les ajudes han d’arribar a qui les necessita i quan les necessita i si no és així la nostra veu s’alçarà per demandar allò que considerem necessari i allò que fa que la igualtat d’oportunitats dins de l’escola no només sigui teòrica sinó que sigui real.
3 pings