«

»

set. 22 2017

La figura del policia tutor: una eina preventiva dels conflictes

FAPA Mallorca vol expressar la seva satisfacció per la iniciativa que a començant a dur a terme l’Ajuntament de Palma de recuperar la figura del policia tutor incrementant el número d’agents que es dediquen a aquesta funció dels 4 actuals als 10 prevists durant els propers mesos. És clar que sabem que aquesta és una primera passa però un començament en positiu és bo i si existeix voluntat política de continuació i de millora encara més. Hem de recordar que el policia tutor és una figura que fa uns anys que funciona a les nostres illes, que actua segons un marc normatiu específic que garanteix la seva funció, però que encara ara no sempre és coneguda per tots els membres de la comunitat educativa. El policia tutor és un membre de la Policia Local del municipi, amb formació específica i especialitzat en cooperar en la resolució de conflictes privats i en l’entorn escolar.  Així, és un col·laborador proper que facilita la resolució de problemes, incloses les conductes de risc relacionades amb menors. És un agent especialitzat en la col·laboració amb els membres que conformen la comunitat educativa i l’entorn escolar però, a la vegada, és un agent de l’autoritat.

La figura del policia tutor és especialment útil per la seva formació i, per això, una de les seves tasques és la informativa i formativa als alumnes, especialment en els temes de prevenció, en temes tan diversos com la violència de gènere, l’educació vial, la resolució de conflictes o les conductes de risc en àmbits com el d’internet o el temps d’oci. Però, a la vegada, és un membre dels nous perfils que formen part de la comunitat educativa i, per tant,  també exerceix tasca formativa en relació a l’àmbit social del centre i dels aspectes del treball comunitari. Com les dades ens mostren allà on podem trobar aquesta figura podem observar un descens del número de conflictes gràcies a aquesta tasca preventiva que ja hem esmentat. En relació a les famílies, la figura del policia tutor pot actuar com a col·laborador necessari en la formació però també en la facilitació d’estratègies diferents de resolució de conflictes. A més, una de les seves característiques més positives és la possibilitat d’actuar fora de l’horari i del centre escolar. La tasca d’intervenció directa en el temps d’oci pot servir no només per controlar les conductes que es realitzen sinó també per prevenir-les i evitar-les.

Això sí, ens trobem amb diferents problemes que reclamem es puguin solucionar. Per una banda, no tots els municipis tenen aquesta figura tan necessari. Alguns pobles per la impossibilitat d’oferir a una persona per poder realitzar aquesta tasca per la manca de plantilla o la manca de formació i altres pobles pel desinterès de fer-ho. Aquest és un obstacle a superar i entitats com el Consell de Mallorca haurien de poder donar suport a aquells Ajuntaments que no disposen dels recursos humans necessaris perquè no es creïn municipis de primera i municipis de segons i, per tant, centres educatius que tenen la sort de tenir a favor la voluntat política o els recursos municipals i centres que no tenen ni aquesta sort ni aquests recursos. Per altra banda, a aquells municipis on sí existeix la figura però no arriba a donar cobertura a tots els centres que ho necessiten, serà necessari l’impuls municipal per ampliar els recursos econòmics i humans imprescindibles. Com ja hem dit, passar de 4 a 10 agents és una gran passa però a una ciutat com Palma, el principal municipi de les nostres illes, és clar que és una quantitat insuficient. És necessari ser ambiciós i tenir clar que la prevenció és una inversió de futur i, per tant, que tots els recursos que es puguin destinar a realitzar-la són recursos que no només milloren la qualitat de la nostra educació sinó també la qualitat de vida del nostre municipi i dels seus ciutadans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>