«

»

set. 26 2017

La necessitat de l’existència dels protocols individualitzats i la seva aplicació

FAPA Mallorca vol recordar la importància de l’existència i aplicació de mesures com les que duu a terme la Conselleria d’Educació amb l’existència del Protocol Trans per a alumnes transexuals i transgènere. Hem de recordar que un dels objectius bàsics del nostre sistema educatiu és l’atenció individualitzada a qualsevol alumne perquè l’aprenentatge també ho ha de ser. Això s’aplica a les mesures de tipus pedagògic directe per part del professorat però també a tots aquells aspectes que formen part de la vida de la comunitat educativa del centre. En aquest cas, l’existència d’aquest protocol permet als alumnes adaptar el seu nom, la seva vestimenta i les seves activitats al centre al gènere que es sent com a propi. Però, com no podria ser d’una altra manera, també proporciona pautes per a la resta de la comunitat educativa, recursos i assessorament a la família de l’alumne, a les famílies, a l’associació de mares i pares, a la resta d’alumnes i al propi professorat. Aquestes pautes tenen un objectiu bàsic: permetre el lliure desenvolupament de la personalitat de l’alumne i evitar la discriminació per aquest motiu, tant d’identitat de gènere com d’orientació sexual. Així, el pla de convivència del centre reflectirà aquells elements que siguin necessaris per poder evitar temes com l’assetjament escolar, l’exclusió social, la violència de gènere o la transfòbia.

Òbviament, un dels temes que més preocupa a les famílies i a la nostra Federació és el de la convivència dins les escoles. L’existència de protocols com aquest, de mesures concretes que millorin la convivència i, encara més important, de mesures de prevenció de conflictes i discriminacions són eines bàsiques i imprescindibles a qualsevol centre educatiu, no només per poder ajudar a alumnes en concret que siguin víctimes d’aquests conflictes o partíceps dels mateixos sinó també per educar als nostres fills i filles en valors propis de qualsevol col·lectiu democràtic, com són la llibertat i el respecte. Si aconseguim tenir clar que la diversitat forma part de les nostres societats, que el concepte d’allò que era considerat normal i, per tant bo, en contraposició a allò que era considerat diferent i, per tant dolent, ja no té sentit avui en dia i que conceptes com el d’identitat personal estan canviant, podrem aconseguir que el rebuig i la discriminació arribin a desaparèixer. Això sí, sabem que l’escola és un factor important però no l’únic, perquè la pròpia societat és la principal responsable de l’existència de determinades idees que poden resultar perjudicials en tant que discriminatòries però també sabem que l’escola és un motor de canvi social i que allò que es pot canviar a l’escola a la llarga es podrà canviar al conjunt de la societat.

Per tot això, emplaçam a l’administració educativa a continuar en aquesta tasca, a continuar formant als professionals de l’educació en la prevenció dels conflictes i en donar-los de les eines per lluitar contra qualsevol tipus de discriminació i a dotar dels recursos necessaris als centres educatius, a les comissions de convivència dels mateixos, als departaments d’orientació i als organismes dedicats a aquestes tasques com, per exemple, l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar, per poder dur-la a terme en les condicions més òptimes, fent possible la sensibilització de tota la comunitat educativa tant en relació a la problemàtica com a l’aplicació més correcta de les solucions possibles. Això es podrà fer si tenim el pressupost adequat i podem ser ambiciosos en els nostres objectius i, per aquest motiu i molts d’altres, #MÉSdeMIL és la nostra reivindicació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>