FAPA Mallorca vol expressar la seva visió sobre els resultats provisionals de la convocatòria de beques i ajuts de menjador i transport escolar per al curs 2017/18. Per una banda, volem recordar que existeixen elements positius en les xifres que es varen presentar fa pocs dies. Trobem que, tot i que es varen patir retards en la convocatòria, que vàrem criticar en el seu moment, la resolució dels llistats provisionals de beneficiaris s’ha ajustat als terminis prevists i així les famílies saben amb anterioritat a fer la despesa corresponent, si els ha estat concedida l’ajuda o no i, per tant, en quina situació afronten el curs escolar. Aquest canvi, que no és el primer curs que s’aplica i que va sorgir del diàleg entre la nostra federació i la Conselleria d’Educació és un dels elements a destacar que afavoreix a les famílies. Trobem també que la inclusió dels centres concertats d’educació infantil de 3 a 6 anys, que estan adscrits a un centre concertat és una passa més en la recerca del tracte igualitari de tots els alumnes, independentment del centre en el que es trobin matriculats. Finalment, no volem deixar de remarcar l’augment dels centres, d’escoles i instituts, que disposen del servei de menjador escolar, fins arribar als 182 d’aquest proper curs escolar. Aquesta dada ens encoratja perquè la nostra federació sempre ha entès el servei de menjador escolar com un element imprescindible del centre escolar, un element que forma part del projecte educatiu de qualsevol centre perquè la convivència, la salut i l’alimentació són punts fonamentals bàsics de la construcció de l’individu i per tant, dels nostres fills i filles.
Això, sí, per altra banda, volem tornar a mostrar la nostra disconformitat amb un dels punts bàsics d’aquesta convocatòria, la inclusió d’una una renda màxima per sol·licitar l’ajuda. La idea en sí no és equivocada, just al contrari, perquè va ser la nostra pròpia federació que la va proposar com un element per evitar desajustaments i la mala fe de determinades persones, que es podrien beneficiar d’ajuts que altres persones han de menester quan elles mateixes no els necessiten. Però, el que sí és discutible i no es va poder fer abans de la convocatòria actual és quin és aquell tall de renda i amb quin criteri es calcula. Aquest criteri ha estat la utilització de l’informe AROPE de la Unió Europea. Aquest indicador s’utilitza per calcular aquelles persones que es troben en risc de pobresa i/o exclusió social i, tot i ser multifactorial, utilitza també una base econòmica de càlcul xifrada en 8.114 Euros d’ingressos per a les llars d’una persona com el llindar de pobresa. Però, aquí ja ens trobem amb un primer problema perquè la mitjana espanyola no té perquè coincidir amb la mitjana de les nostres Illes. Quan cerquem les dades referents a la nostra comunitat veiem com aquesta xifra augmenta fins al 8973 Euros. Així, aquest llindar al nostre territori es troba per damunt d’altres perquè el cost de la vida a la nostra comunitat també és més alt. Aquest factor creiem que és bàsic per entendre que els límits superiors en referència als talls de renda s’han de relacionar amb el context social en el que es troben. Per això, si ens basem en informacions recents que ens indiquen que, per exemple, les nostres illes són la comunitat on fer la compra ens surt més car, que tenim la benzina amb un preu més elevat, que som allà on ens costa més l’inici del curs actual (600 Euros de mitjana per alumne) o que el preu mitjà de lloguer a una ciutat com Palma és de 1080 Euros / mes per a un pis de 90 metres quadrats, creiem que famílies que poden necessitar ajuts de menjador poden quedar excloses de poder demanar aquestes ajudes i, per tant, excloses de la possibilitat real d’utilitzar aquest servei complementari.
Finalment volem recordar que les ajudes de menjador han d’arribar a totes les famílies que ho necessitin però sense convertir-se en una substitució de les ajudes que poden atorgar els serveis socials. Per això volem reclamar que es pugui repensar el criteri utilitzat i que es pugui ampliar la partida pressupostària destinada a aquesta finalment i més si òbviament ens trobem amb més sol·licituds que mai, 8515 alumnes i , tot i tenir més resolucions favorables que mai, 3232, també ens trobarem amb més sol·licituds que no han pogut ser resoltes satisfactòriament i això pot haver generat més d’un problema a aquestes famílies.