FAPA Mallorca vol expressar la seva opinió en relació a la possible perfilació de places docents als centres educatius. Aquest tema és un dels punts que hem tractat com a Federació dins del procés d’Illes per un Pacte i han generat un consens en relació a que podria ser un element de millora dins del nostre sistema educatiu.
En cap cas es vol qüestionar els drets laborals del professorat, però també tenim clar que aquesta mesura no s’ha d’interpretar com un atac a cap d’aquests drets, com interessadament s’ha insinuat, sinó com un element que s’ha de regular i que, una vegada regularitzat, formaria part d’aquests procediments que regulen aquests drets. Quan parlem de perfilació de places estem posant damunt la taula una necessitat que ja té el nostre sistema educatiu i que no es troba, a dia d’avui, satisfeta.
Estem vivint un canvi en qüestions com la metodologia i la organització dels nostres centres i del seu ensenyament. Un canvi on conceptes com els de treball per projectes, treball col·laboratiu, aprenentatges significatius, espais, racons, interdisciplinarietat, etc., cada vegada són més presents als centres i un procés que des de la nostra Federació encoratjam a fer i a continuar. Però, davant d’aquests canvis encara ens trobem amb organització que no té en consideració aquestes novetats i fa molt difícil ajustar allò que es vol fer amb allò que es permet fer. Així, per exemple, quan pensem en projectes educatius hauríem de tenir clar que no parlem d’un únic curs acadèmic sinó d’una continuïtat, d’una manera de treballar que va sumant any darrera any i que pot arribar a acompanyar a alguns dels nostres fills i filles durant tota la seva etapa educativa. Però, quan parlem de plantilles de professorat només es pensa en un únic curs acadèmic i, per aquest motiu, ens podrem trobar centres que renoven gran part del seu professorat curs darrera curs i això fa que, en molts de casos, la tasca que s’ha iniciat un any no es pugui continuar a l’any següent o, en el millor dels casos, el nou professorat s’hagi de posar al dia d’allò que ja es feia dedicant un temps i un esforç extra i enralentint l’inici d’aquell projecte o d’aquell treball fins que es pugui tornar a posar en marxa en les condicions òptimes. Així, els perjudicats principals són els nostres fills i filles que no podran fer allò que els il·lusiona, que els motiva, que fa que allò que aprenen sigui interessant i que, per tant, millora el nostres centres i el nostre sistema educatiu.
Per poder canviar això, la nostra Federació fa una proposta de que els centres puguin tenir un major poder de decisió en aquelles places que es trobin vinculades a projectes o a altres qüestions específiques dels centres (comissions de convivència, agents d’igualtat, etc.) on sigui necessària fer aquesta perfilació. Òbviament aquest procediment ha de comptar amb totes les garanties jurídiques i administratives necessàries, ha de ser una proposta justificada i argumentada amb motivacions pedagògiques, que es faci de forma pública, sortint de l’equip directiu però passant pels diferents òrgans de consulta i participació del centre, com la Comissió de coordinació pedagògica, el claustre del professorat i el Consell Escolar, on les famílies ens trobem representades.
Així, només volem recordar que el nostre sistema educatiu necessita bons pressuposts i, per aquest motiu fem campanyes com la del #MÉSdeMIL, però també necessita canvis normatius que pal·liïn els efectes de la LOMCE però també canvis que facin possible que l’autonomia de centre, amb totes les garanties de participació de la comunitat educativa, sigui real, efectiva i profitosa i, per tant, millori l’educació dels nostres fills i filles.