FAPA Mallorca vol tornar a posar damunt de la taula el tema de la climatització dels centres escolars a la nostra comunitat autònoma.
Actualment vivim en un moment d’emergència climàtica, reconegut per la immensa majoria de la nostra societat. Per una banda hem de canviar d’hàbits de vida per poder fer que el futur sigui sostenible i això ja és una situació que no admet retards ni excuses. Per altra banda vivim també ja alguns dels efectes d’aquesta emergència amb situacions extremes de temperatura, tant en onades de fred com de calor, de forma més habitual que anteriorment, amb més intensitat i en èpoques no previstes. El darrer exemple ha estat l’onada de calor de finals de juny i començaments de juliol que ens ha deixat temperatures extremes com feia molt d’anys que no es veien.
Els espais públics han de poder donar resposta a les diferents situacions climatològiques de la manera més eficient possible i això és encara més necessari davant de tot el que hem exposat anteriorment. Els centres escolars, tant escoletes, com escoles o instituts n’han de ser un bon exemple. Ens consta que tant les escoles com els instituts que s’han començat a construir durant la darrera legislatura es marquen criteris d’eficiència climatològica: materials que absorbeixen la calor per retenir-la els messos de més fred o que amb la seva orientació espaial fan possible un major aprofitament de les hores solars per aconseguir el mateix objectiu. Estructures que aprofiten al màxim la ventilació natural per aconseguir una sensació de major fredor i pintures que utilitzant tècniques tradicionals, fan que l’interior dels edificis estiguin a menys graus que l’exterior en moments de més calor. Tot això s’està començant a fer i s’ha de continuar fent amb les noves edificacions. Però, la nostra pregunta ens sorgeix quan comparem el número de centres de nova construcció, ja adaptats, amb els ja construits i que presenten evidents mancances. Què en podem fer?
És obvi que per qüestions ecològiques no es poden plantejar solucions com la incorporació d’aire condicionat a tots els centres. Però, per ventura, en els casos on ens trobem amb la població escolar més vulnerable, la població 0-3, sí podria ser una solució als problemes ja existents tant en moments de calor com en moments de fred. Per això, instem a les administracions responsables, majoritàriament municipals, a fer aquesta passa, amb la tecnologia més eficient possible per pal·liar els efectes de la calor cada vegada més extrema en espais tancats i no adequats climatològicament.
En el cas de les escoles i els instituts, s’hauria de poder aprofitar obres de reforma per fer canvis de materials sempre que sigui possible però sabem que aquest procés serà més lent i que en alguns casos haurem de recórrer a tecnologies de climatització igual que ho fem amb la calefacció i els combustibles fóssils. Però, un espai clau per a qualsevol centre escolar, com és el pati, sí pot ser objecte d’intervenció immediata per part de l’IBISEC si existeix la voluntat de fer-ho. A la majoria dels nostres patis no existeixen espais tancats on disposar d’una ombra en dies de calor o d’una cobertura en cas de pluja o inclemències meteorològiques. La construcció d’aquestes estructures és un bé per a l’escola i per a la comunitat educativa, serveix per evitar situacions de risc davant de dies de molta calor i dona qualitat al temps d’oci i d’aprenentatge com és l’esplai. El pla d’infraestructures 2019-2024 pot ser el moment adequat de fer aquestes intervencions, necessaries i de millora dels nostres centres educatius.