«

»

juny 02 2018

L’educació 0-3: reflexions inicials i problemes actuals

  FAPA Mallorca vol reflexionar sobre les darreres notícies aparegudes en relació a l’etapa 0-3. Per una banda la nostra Federació vol manifestar que tot i que amb retard en relació al calendari previst,  hem pogut assistir en tant que membres de COAPA a la primera reunió de la comissió tècnica de treball per elaborar el document per a l’atenció educativa dels infants de 0-3 anys. Aquesta primera reunió és una bona notícia perquè ens indica que hi ha voluntat de fer feina per part dels seus integrants, voluntat de millora i de posar damunt de la taula quina és la realitat d’aquesta etapa i quines possibles solucions podem trobar. La nostra Federació sempre ha defensat que el 0-3 és una etapa educativa i, per aquest motiu, la implicació de la Conselleria d’Educació és fonamental perquè al final haurà de ser la part de l’administració més directament relacionada i que tindrà un paper clau per aconseguir uns bons resultats d’aquesta feina. És necessari que el pla educatiu 0-3 sigui una realitat quan abans millor i la possibilitat de fer una bona tasca, coordinada, que tengui en consideració els diferents aspectes de la realitat, com la xarxa pública i la seva possible ampliació, la col·laboració entre la xarxa privada autoritzada i la pública, els mecanismes d’autorització, l’equitat dels infants i l’empoderament de les famílies que no tenen els infants escolaritzats és un objectiu ambiciós però, a la vegada, necessari.

  Per una altra banda, per desgràcia el 0-3 també és notícia en els darrers temps per fets que mai haurien d’ocórrer. Sentències judicials que afecten a guarderies i on es mostra que existeix desatenció dels infants i conductes contràries a la seva salut i integritat física o vídeos que mostren un possible cas de maltractament són l’exemple clar de la necessitat d’aquesta regulació però també de la tasca d’inspecció per part de les administracions pertinents, en aquest cas, l’Ajuntament de Palma. Avui en dia ens trobam amb que es pot crear un negoci com una guarderia o una escoleta (si té l’autorització pertinent de l’administració) amb un material de treball tan important i tan fràgil com són els nostres fills i filles i que no existeixin mecanismes de control de la tasca que es fa i de les condicions on es desenvolupa. Això no tocaria ser de rebut. Les autoritats municipals han de posar tots els mecanismes que facin falta per vetllar per la seguretat dels infants i per sancionar a aquelles guarderies o escoletes que no facin bé la seva feina perquè si no es pot crear un clima de desconfiança que no és merescut perquè perjudica a tots i totes els professionals que fan bé la seva feina i que fan possible que els nostres fills i filles puguin desenvolupar-se en un bon entorn de seguretat i aprenentatge durant els seus primers anys de vida. Sabem, a més, que aquesta qüestió no només afecta a l’administració municipal i que s’ha de regular de forma seriosa i no mitjançant un decret low cost sinó canviant ordenances municipals com a primera passa per evitar que s’obrin més centres d’aquest tipus fins que existeixi una vertadera regulació i normativa al respecte.

  Per tot això, volem remarcar una vegada més la importància de fer feina en aquesta etapa educativa, d’aconseguir la coordinació entre les diferents administracions, de que es faci camí en el mateix sentit, el de la millora del nostre sistema 0-3, el de la millora que afecta als nostres fills i filles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>