FAPA Mallorca vol donar l’enhorabona a les ciutats d’Inca, Calvià i de Palma que aquesta setmana han recollit les distincions Ciutats Amigues de la Infància per part d’Unicef.
La nostra Federació considera molt positiu que els diferents municipis i, especialment, els més grans i poblats de la nostra illa, es sumin a la idea que els infants són un eix central per establir les polítiques municipals a dur a terme i per pensar qualsevol decisió política en clau de com repercuteix en els nins i nines que hi viuen. La comunitat educativa d’Inca ha participat de forma directa en la consecució d’aquest guardó i la nostra Federació participa en el Consell de la Infància que s’ha creat all municipi de Palma en el que els nins i nines són els protagonistes i els adults, tant responsables polítics com representants de les entitats socials escoltem com veuen ells i elles el territori que els envolta i en el que han de viure.
Però, també volem encoratjar als diferents responsables municipals a no conformar-se amb el fet de tenir el guardó, el segell que certifica que és una ciutat amiga de la infància sinó que s’ha de continuar fent feina per aconseguir que aquesta certificació sigui una realitat. Ens consta que a Inca la regidoria d’Educació fa feina en aquest sentit, invertint els seus recursos en polítiques que afavoreixen als infants, cercant acords que facilitin l’escolarització equilibrada, intentant crear rutes i espais segurs als seus municipis per aconseguir fomentar l’autonomia dels més petits o donant resposta a les necessitats en terrenys i en infraestructures dedicades a l’educació. Per tant, ja tenim feina feta però encara en queda per fer i una d’elles és aconseguir que les festes de la ciutat siguin un espai on es minimitzin els riscs cap als menors i, per exemple, no es celebri de forma pública i notòria el consum d’alcohol com un element central de l’oci, a plena llum del dia i en llocs on els menors conviuran amb aquest consum.
En el cas de Palma el propi batle de la ciutat s’ha implicat en aquesta iniciativa i ha escoltat les peticions dels infants i dels adolescents: rutes escolars segures, transport públic municipal de qualitat, espais on poder desenvolupar el seu lleure (casals de barri, biblioteques, etc.), espais esportius municipals accessibles per a tothom i en el que es puguin desenvolupar esports més minoritaris dels habituals, escolarització equilibrada i, per tant, igualtat d’oportunitats entre els diversos centres educatius i un llarg etcètera. A més de demandes que no són específiques dels més joves com la neteja de la ciutat o la necessitat d’una oferta cultural adequada per a tothom. Aquí encara creiem que la feina a fer és immensa i, tot i que han existit petites iniciatives durant aquesta legislatura com la millora d’alguns espais de barriades o la creació d’algunes rutes escolars segures, hem de reconèixer que la ciutat de Palma encara no és ciutat amigable per als infants i menys quan és la pròpia administració la que, a vegades, no contribueix a aquest benestar amb notícies com la falta de gasoil per a la calefacció en centres de Primària motivada per problemes de contractació per part de l’Ajuntament de la ciutat. Aquesta situació és inaceptable en una ciutat amiga de la infància perquè atempta contra aquella població més dèbil i d’una manera que genera una indefensió evident.
Per tant, tornem a recordar la importància de pensar les decisions polítiques prenent en consideració als administrats i, especialment, als infants com el segment de la població més dèbil però que, a la vegada, representa el futur de la nostra ciutat i de la nostra societat.
nov. 29 2018