«

»

jul. 11 2019

Les infraestructures educatives: necessitats actuals i de futur, construcció i actualització a les noves metodologies d’aprenentatge.

FAPA Mallorca vol reflexionar en relació a dos conceptes molt importants avui en dia al món educatiu: innovació i infraestructures.

Com és ben sabut un dels elements que més està canviant el panorama educatiu en els darrers temps és l’anomenada innovació educativa. Les noves metodologies docents, la reinvenció d’allò que es fa, els projectes, les comunitats d’aprenentatge, els projectes d’aprenentatge – servei, l’aprenentatge entre iguals, la interdisciplinarietat educativa, etc., són termes que ja ens són habituals, El món de l’educació infantil i primària ja fa molts d’anys que s’ha ficat de ple en aquest canvi que afecta no només als docents, sinó a la pròpia comunitat educativa, a la seva concepció i a la seva forma de participació en el món educatiu. El món de l’educació secundària, de forma més lenta i progressiva s’hi va sumant i, tot i que puguin existir detractors d’aquest moviment pareix evident que és imparable en molts d’aspectes. La nostra Federació sempre ha estat recolzant aquests canvis si serveixen per poder fer un aprenentatge més centrat en l’alumne i en les seves necessitats, si fa possible que les famílies participen de forma activa i destacada i si és producte del consens entre les famílies i els professionals de l’educació. La pròpia Conselleria d’Educació és un dels elements impulsors d’aquests canvis, tant amb programes específics (els centres PIP per exemple) com amb trobades de centres innovadores (Congrés d’Innovació Educativa) com amb altres mesures que ja hem tractat a altres articles amb anterioritat i que, per regla general, encara es troben amb el gran problema de ser ajuts a aquells centres que ja tenen les facilitats per seguir aquest camí i no per ajudar a aquells centres amb més problemàtiques per poder iniciar-lo.

Les infraesctructures és un dels temes claus de l’anterior legislatura i de la que ara comença. Amb l’augment demogràfic que afecta a la població escolar és innegable que són necessàries més escoles i instituts i que molts dels que ja tenim necessiten ser ampliats per donar cabuda a la població escolar del seu municipi o de la seva barriada. Per això, el pla d’Infraestructures ha de ser una de les prioritats de la nova Conselleria d’Educació igual que ho ha estat durant els darrers quatre anys.

Però, aquest pla d’Infraestructures ha de tenir en consideració les dures variables que hem esmentat. una banda l’increment de la població escolar i la necessitat de construir nous centres per evitar massificar aquells que ja tenim i tenir unes ràtios per aula adequades per donar la millor qualitat educativa possible. Però, per altra banda, també s’ha de tenir en consideració aquest impuls de les noves metodologies i de la innovació pedagògica. Això significa que els espais que existeixen als centres escolars ja no es plantegen de la mateixa manera com havia estat fins ara. Les aules ordinàries es transformen en molts de casos en espais polivalents on la mobilitat de l’alumnat i la possibilitat de que la pròpia aula sigui un espai d’aprenentatge és bàsica. Aquells espais comuns com eren les biblioteques escolars o les aules de música o plàstica també es transformen en espais multifuncionals i polivalents, en aules experimentals, en tallers d’artística, en espais de racons, etc. Això significa que en els centres de nova construcció ja s’ha de plantejar la possibilitat d’aquesta transformació i en els centres ja construits, si és fruit del consens de la comunitat educativa, s’han de posar les màximes facilitats. Però, a més, si considerem que les ràtios per aula o per activitats d’aprenentatge són importants, s’ha de disposar d’espais per poder dur a terme desdoblaments, autodesdoblaments, grups reduits o altres mesures que, en teoria, ajuden a fer possible aquest aprenentatge de forma més individualitzada i efectiva.

Si juntem tot el que hem esmentat ens trobem amb la necessitat de que el pla d’infraestructures pugui contemplar amplaicions per poder dur a terme totes aquestes activitats, per tenir espais per fer possible la innovació i l’aprenentatge individualitzat, per fer possible, per tant, la millora del nostre sistema educativa. Com ja hem esmentat amb anterioritat, la nostra Federació demana a la Conselleria d’Educació que sigui ambiciosa en el seu pla d’Infraestructures, que sigui valenta a l’hora de demanar recursos del pressupost per dur-lo a terme i que pensi que sense aquesta inversió serà molt difícil mantenir la qualitat del nostre sistema educativa en els propers anys i molt menys millorar-la, com és el nostre objectiu compartit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>