FAPA Mallorca vol reflexionar en relació a un dels darrers informes publicats per CEAPA on es mostra els preus i els tipus de servei en relació als menjadors escolars a les diferents comunitats autònomes i on es constata que a les Illes Balears ens trobem amb el preu més car i la major pujada del curs anterior a l’actual. (PDF-1 i PDF-2).
Aquests estudis provenen de les dades publicades pels propis governs autonòmics i de les diferents Federacions d’associacions de pares i mares d’alumnes dels diferents territoris i ens mostren, en una primera mirada, una gran disparitat de criteris en relació al menjador escolar arreu del territori estatal. La majoria de comunitats fixa un preu màxim menor que la nostra i té unes ajudes de menjador de més quantia total que a les Illes Balears i, fins i tot, ens trobem amb casos com el de Canàries, on el preu màxim del menjador escolar és de 3 Euros que, es va reduint segons la renda econòmica de la família i on, per tant, l’aportació del Govern de forma directa és molt important.
Per explicar la nostra situació ens trobem amb molts de factors. Alguns són generals com el cost de la insultaritat en relació als productes i la seva incidència en relació als preus dels productes i dels serveis. Altres són propis i històrics com les retallades en política d’ajudes de menjador durant l’anterior legislatura i el seu ritme de recuperació i augment pausat. I altres són producte de decisions polítiques com el fet de considerar els ajuts de menjador com un fons social i no com un fons de conciliació laboral, centrant les ajudes a les famílies més desfavorides però oblidant que el servei de menjador és un element clau de la conciliació de la vida familiar i laboral.
De totes formes, tot i que el preu de servei de menjador és clau per a les famílies i la seva economia domèstica no hauria de ser l’únic important. A l’inici de la legislatura la nostra Federació va poder fer feina amb la DG de Comunitat Educativa en el tema dels menjadors escolars, fent propostes noves que com l’anticipació de les beques menjador i així les famílies poguessin saber amb anterioritat a l’inici del servei si tenien l’ajut concedit o donant suport a altres mesures proposades per l’Administració com el canvi en les bases de licitació d’alguns menjadors escolars, fent possible l’entrada d’empreses o d’APIMA’s amb vocació de tenir una cuina pròpia, de proximitat, amb criteris ecològics davant d’ofertes basades únicament en la quantia econòmica més baixa. Aquesta col·laboració inicial no ha estat tan fluida amb posterioritat i veiem amb preocupació com idees que s’havien posat damunt de la taula encara resten encallades com la necessitat de que els centres d’Educació Secundària també ofereixin serveis de menjador escolar per als seus alumnes o el fet de que el menjador sigui un espai educatiu més en el que els nostres fills i filles aprenguin en comunitat valors com el de la salut o el respecte.
Per tot això, la nostra Federació continuarà lluitant per aconseguir que el menjador escolar sigui un servei d’acompanyament a les famílies, però també un servei educatiu, present a totes les escoles i instituts que així ho necessitin i que pugui ser gestionat amb totes les garanties de la manera més propera i pensant en el benestar de la comunitat educativa i no només en el guany econòmic i que, òbviament, puguin accedir a aquest servei totes les famílies que ho necessitin i que ho demanin perquè fer possible la conciliació de la vida familiar i laboral és una de les tasques que ha de realitzar l’Administració pública.
Per parlar de tots aquests temes i d’altres volem finalitzar anunciant la realització de les jornades sobre menjadors escolars “De la terra a l’escola. Jornada de menjadors escolars ecosaludables” conjuntament amb am l’AMIPA del CEIP Pere Rosselló i Oliver d’Alaró, en la que podrem compartir experiències i descobrir-ne de noves. Vos-hi esperem dia 27 d’octubre!