«

»

gen. 11 2020

Moratòria de sales de joc i apostes

El Consell de Govern d’avui ha aprovat la suspensió de la concessió de noves autoritzacions per a l’obertura de nous establiments de joc en el territori de les Illes Balears durant 2 anys. Aquesta moratòria és prorrogable i “respon a raons d’interès general d’ordre públic, salut pública, seguretat i protecció dels drets dels usuaris dels jocs, també preveu iniciar un estudi i dur a terme les actuacions prèvies necessàries a la tramitació d’aquest decret relatiu a la planificació d’establiments de joc”.

Des de FAPA Mallorca celebram aquesta mesura, malgrat arribi en un moment en que ja tenim una gran proliferació de sales de jocs i apostes als nostres pobles i barriades, instal·lades sense cap tipus de control i sense valorar la seva influència sobre l’entorn, els menors d’edat i zones més desfavorides.

FAPA Mallorca hem impulsat durant el passat mes de desembre accions conjuntes amb l’objectiu de visibilitzar i conscienciar sobre aquest problema, com la publicació d’un comunicat de rebuig signat per 15 entitats, la celebració d’una taula rodona amb experts sobre el tema o la publicació d’un mapa interactiu amb la ubicació de les sales de joc i els centres educatius. El nostre objectiu compartit és el de visibilitzar i conscienciar socialment sobre aquest problema, evidenciar les conseqüències sobre la població i, especialment, sobre els menors d’edat, i reclamar mesures i solucions basades en les evidències que aporten els experts.

El problema del joc i les seves conseqüències va més enllà d’un tema de responsabilitats individuals o d’aprendre a controlar les nostres accions. Després de dècades afrontant altres riscos d’addiccions com l’alcohol, el tabac i altres drogues hauríem d’haver après alguna cosa. Afrontar aquest problema amb campanyes puntuals i apel·lant a la responsabilitat de les persones no funciona, calen estratègies més globals que treballin tant els aspectes individuals i socials i com de l’entorn.

S’ha aconseguit vendre el joc i les apostes com un tipus d’oci més, mesclant-lo amb espais clàssics de bar i restauració, confonent a les persones i enviant un fals missatge de normalitat. S’ha aconseguit instal·lar punts de joc al costat de centres educatius i parcs infantils, de zones d’oci tradicionals, intentant donar l’aparença d’una oferta d’oci més, comparable a qualsevol altra. 

Però la realitat és molt diferent: és un negoci molt lucratiu que ignora les conseqüències que té sobre la salut de les persones: malgrat totes les prohibicions, les dades ens diuen que els menors hi accedeixen i juguen; el perfil del jugador patològic ha anat canviant, cada vegada més joves i que han iniciat el joc essent menors d’edat; l’acumulació d’aquestes sales de joc a barriades desfavorides indica una intenció lucrativa, com a mínim, poc ètica.

Per tot això, celebram la moratòria de sales de joc però esperam que ara s’iniciï un procés per regular el món del joc tenint en compte la protecció de les persones i l’interès superior del menor, corregint aspectes com la insuficient distància als centres educatius. Esperam que es compti amb tots els sectors implicats, assumint la dimensió que realment té aquest problema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots usar aquestes HTML etiquetes i atributs: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>